ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΕΝΑ

Η καταγωγή μου είναι απο την Ανάβρα Αλμυρού (Γούρα) Νομού Μαγνησίας και ζω τα τελευταία 19 χρόνια στην Κύπρο.
Εχω μια κόρη την "Παναγιώτα" μου.
Σπουδές: ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΜΕΣΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΡΓΟΔΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΤΕΧΝΙΤΩΝ
ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ
ΠΑΡΑΔΙΔΩ ΜΑΘΗΜΑΤΑ AutoCAD στην ΚΑΤΟΙΚΙΑ μου.
ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ με πάρα πολύ απλό τρόπο ώστε να γίνετε κατανοητό πλήρως το πρόγραμμα.
ΤΗΛ. +357 99310468


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ:

Αρχιτεκτονικό γραφείο: ΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΟΛΙΔΗ
Αρχιτεκτονικό γραφείο: ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ
Αρχιτεκτονικό γραφείο: ΑΝΔΡΕΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
Αρχιτεκτονικό γραφείο: ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΜΑΚΗ
Εταιρία Ηλεκτρολογικών & Υδραυλικών Εγκαταστάσεων: ELECTROKLIMA LTD



Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΜΑΘΗΜΑΤΑ AutoCAD


Σχετικά με myCADsite.com:

Αυτή η ιστοσελίδα έχει απευθείας σύνδεση και 11 χρόνια, προσφέροντας το καλύτερο στην ελεύθερη σε απευθείας σύνδεση μαθήματα AutoCAD και κατάρτισης για νέους και έμπειρους χρήστες. Τα μαθήματα προσαρμόζονται από ένα επίπεδο που αναπτύχθηκαν για τους νέους χρήστες AutoCAD. Αρχικά, τα μαθήματα ήταν για την Απελευθέρωση 14 και έχουν ήδη ενημερωθεί και έχει προσαρμοστεί για AutoCAD 2010 και θα λειτουργήσει  το 2011. Η προσέγγισή μου ήταν πάντα να διδάξει τις εντολές στο πλαίσιό τους και σε μια φυσική εξέλιξη. Κάθε σεμινάριο έχει επίσης ένα κουίζ για να βοηθήσει τους μαθητές.  οι περισσότεροι έχουν βίντεο. Τα μεγάλα διδάγματα για το R14, 2001, 2005 , 2007 , 2008 (καθώς και  2010) είναι διαθέσιμα σε CD . Τα μαθήματα που περιλαμβάνονται σε αυτές τις σελίδες έχουν βοήθησε να μάθουν πολλοί άνθρωποι AutoCAD - όχι μόνο εδώ, αλλά και σε σχολεία, πανεπιστήμια, κολέγια τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο.

Ασφαλής χρήση προσωπικών Η/Υ




Ασφαλής χρήση προσωπικών Η/Υ
Συχνά με ρωτούν τι μπορούν να κάνουν οι μέσοι χρήστες του Διαδικτύου για να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους. Συνήθως, αυτό που απαντάω πρώτα είναι:
«Τίποτα...είσαι χαμένος από χέρι.»
Αυτό, όμως, δεν είναι αλήθεια και στην πραγματικότητα είναι λίγο πιο περίπλοκα τα πράγματα. Είσαι χαμένος από χέρι αν δεν κάνεις κάτι για να προστατέψεις τον εαυτό σου, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αυξήσεις την ασφάλειά σου στο Διαδίκτυο. Πριν από δύο χρόνια, εξέδωσα μία λίστα με συστάσεις για την ασφάλεια των προσωπικών Η/Υ. Ο σκοπός ήταν να παράσχω σε κοινούς χρήστες συγκεκριμένες ενέργειες που μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν την ασφάλεια. Το παρόν αποτελεί μία ενημέρωση εκείνης της λίστας: ο δωδεκάλογος για τη βελτίωση της ασφάλειας.
Γενικά: Ο Η/Υ να είναι απενεργοποιημένος όταν δεν τον χρησιμοποιείτε, ειδικά εάν έχετε εικοσιτετράωρη σύνδεση στο Διαδίκτυο.
Ασφάλεια του φορητού υπολογιστή: Έχετε πάντοτε μαζί σας το φορητό υπολογιστή όταν δεν βρίσκεστε στο σπίτι, όπως έχετε το πορτοφόλι ή την τσάντα σας. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, να διαγράφετε από το φορητό υπολογιστή τα αρχεία δεδομένων που δεν χρειάζεστε. Η ίδια συμβουλή ισχύει και για τους υπολογιστές παλάμης PDA. Γενικά υπάρχει η τάση να αποθηκεύονται περισσότερα προσωπικά στοιχεία – συμπεριλαμβανομένων των κωδικών πρόσβασης και κωδικών PIN – στους υπολογιστές παλάμης PDA αντί στους φορητούς υπολογιστές.
Εφεδρεία: Διατηρείτε συχνά εφεδρικά αρχεία σε δισκέτες ή σε οπτικούς δίσκους (CD-ROM). Υπάρχουν πολλά πράγματα από τα οποία δεν μπορείτε να προστατευτείτε. Τουλάχιστον, τα εφεδρικά αρχεία θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε σε περίπτωση επίθεσης. Φυλάξτε τουλάχιστον μία σειρά από εφεδρικά αρχεία σε χώρο μακριά από τον Η/Υ (για παράδειγμα σε ένα κιβώτιο ασφαλείας) και μία σειρά κοντά στο χώρο του Η/Υ. Να θυμάστε ότι πρέπει να καταστρέφετε τα παλιά εφεδρικά αρχεία. Ο καλύτερος τρόπος για να καταστρέψετε τους ψηφιακούς δίσκους (CD-ROM) είναι να τα ψήσετε στο φούρνο μικροκυμάτων για πέντε δευτερόλεπτα. Επίσης, μπορείτε να τους σπάσετε ή να τους θρυματίσετε.
Λειτουργικά συστήματα: Εάν είναι δυνατόν, μην χρησιμοποιείτε τα Microsoft Windows. Αγοράστε Η/Υ Macintosh ή χρησιμοπιείτε το λειτουργικό σύστημα Linux. Εάν χρησιμοποιείτε Windows, εγκαταστήστε το πρόγραμμα Automatic Update, έτσι ώστε να μπορείτε να λαμβάνετε διορθώσεις ασφαλείας. Και σβήστε τα αρχεία "command.com" και "cmd.exe."
Εφαρμογές: Περιορίστε το πλήθος των εφαρμογών στον Η/Υ σας. Εάν δεν τις χρειάζεστε, μην τις εγκαταστήσετε. Εάν δεν τις χρειάζεστε πλέον, να τις αφαιρέσετε. Κοιτάξτε τα πακέτα γραφείου που διατίθενται δωρεάν, ως εναλακτική λύση για το Microsoft Office. Ελέγχετε συχνά για τις αναβαθμίσεις στις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε και εγκαταστήστε τις. Είναι σημαντικό οι εφαρμογές σας να είναι αναβαθμισμένες, αλλά μην τρελαθείτε κιόλας.
Φυλλομετρητές: Μην χρησιμοποιείτε τον Microsoft Internet Explorer, τελεία και παύλα. Περιορίστε τη χρήση των cookies και των εφαρμογών στους ιστοχώρους, των οποίων τις υπηρεσίες χρειάζεστε. Ρυθμίστε το φυλλομετρητή σας να διαγράφει τα cookies τακτικά. Μην υποθέτετε ότι ένας ιστοχώρος είναι ό,τι υπόσχεται, εκτός κι αν έχετε πληκτρολογήσει οι ίδιοι τη δικτυακή διεύθυνση. Βεβαιωθείτε ότι η μπάρα διευθύνσεων δείχνει την ακριβή διεύθυνση, όχι μία στο περίπου.
Ιστοχώροι: Η κρυπτογραφία SSL (Secure Sockets Layer) δεν παρέχει καμία εγγύηση για την αξιοπιστία του πωλητή ή ότι η βάση δεδομένων του πελατολογίου είναι ασφαλής.
Σκεφτείτε το καλά προτού κάνετε οποιαδήποτε συναλλαγή με κάποιον ιστοχώρο. Περιορίστε τα οικονομικά και τα προσωπικά δεδομένα που αποστέλλετε στους ιστοχώρους – μην αποκαλύπτετε πληροφορίες εάν δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Εάν δεν θέλετε να αποκαλύψετε προσωπικές πληροφορίες, πείτε ψέμματα. Αποφύγετε τις ανακοινώσεις μάρκετινγκ. Εάν ο ιστοχώρος σας δίνει την επιλογή μη αποθήκευσης των προσωπικών σας πληροφοριών για μετέπειτα χρήση, επιλέξτε την. Χρησιμοποιείτε πιστωτικές κάρτες για τις συναλλαγές στο Διαδίκτυο και όχι χρεωστικές κάρτες.
Κωδικοί πρόσβασης: Δεν μπορείτε πλέον να αποστηθίζετε τους κωδικούς πρόσβασης, οπότε μην μπαίνετε στον κόπο. Για τους ιστοχώρους υψηλής ασφάλειας, όπως είναι οι τράπεζες, δημιουργείστε μεγάλους και τυχαίους κωδικούς και καταγράψτε τους. Να τους φυλάτε όπως το χρήμα σας, για παράδειγμα στο πορτοφόλι σας, κλπ.
Μην χρησιμοποιείτε δύο φορές τον ίδιο κωδικό για πράγματα που είναι πολύτιμα. (Δεν υπάρχει πρόβλημα να έχετε ένα μονό κωδικό για τους ιστοχώρους χαμηλής ασφάλειας, όπως για πρόσβαση σε αρχεία εφημερίδας.) Θεωρήστε ότι όλοι οι κωδικοί PIN μπορεί εύκολα να «σπάσουν» και κανονίστε ανάλογα την πορεία σας.
Ποτέ μην πληκτρολογείτε έναν κωδικό που σας ενδιαφέρει, όπως για λογαριασμό τράπεζας, σε μία σελίδα που δεν διαθέτει κρυπτογράφηση SSL. Αν η τράπεζά σας σάς δίνει αυτή τη δυνατότητα, να τους κάνετε παράπονα. Εάν σας πουν ότι είναι ΕΝΤΑΞΕΙ, μην τους πιστέψετε, κάνουν λάθος.
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Απενεργοποιήστε την ηλεκτρονική αλληλογραφία HTML. Μην υποθέτετε αυτομάτως ότι οποιοδήποτε ηλεκτρονικό μήνυμα προέρχεται από τη διεύθυνση που δηλώνει.
Να σβήνετε όλα τα ενοχλητικά μηνύματα (spam) χωρίς να τα διαβάζετε. Μην ανοίγετε μηνύματα με συνημμένα αρχεία, σβήστε τα κατευθείαν, εκτός κι αν γνωρίζετε τι περιλαμβάνουν. Μην ανοίγετε κινούμενα σχέδια, βίντεο και άλλα παρόμοια αρχεία «για να γελάσουμε» που σας προωθούν οι φίλοι σας παρά τον καλό τους σκοπό. Επαναλαμβάνω, σβήστε τα.
Ποτέ μην επιλέγετε συνδέσμους στα ηλεκτρονικά μηνύματα, εκτός κι αν γνωρίζετε το περιεχόμενό τους. Καλύτερα να κάνετε αντιγραφή και επικόλληση στο φυλλομετρητή σας. Μην χρησιμοποιείτε το Outlook ή το Outlook Express. Αν χρησιμοποιείτε το Microsoft Office, ενεργοποιήστε το πρόγραμμα προστασίας κατά των ιών (macro virus protection) ∙ στο Office 2000, αυξήστε το επίπεδο ασφάλειας στο «υψηλό» και μην εμπιστεύεστε τα εισερχόμενα αρχεία εκτός κι αν είναι αναγκαίο. Αν χρησιμοποιείτε Windows, απενεργοποιήστε την επιλογή "hide file extensions for known file types" γιατί με αυτό τον τρόπο οι ιοί τύπου Trojan horses περνάνε ως αρχεία διαφορετικού τύπου. Αφαιρέστε το Windows Scripting Host σε περίπτωση που μπορείτε να ζήσετε και χωρίς αυτό. Αν δεν μπορείτε, τουλάχιστον να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας, έτσι ώστε τα αρχεία προγραμμάτων (script files) να μην αποστέλλονται αυτομάτως στο Scripting Host αν τα επιλέξετε με διπλό κλικ.
Λογισμικό προστασίας κατά των ιών και anti-spyware: Χρησιμοποιήστε το – είτε ως μεικτό πρόγραμμα ή ως δύο ξεχωριστά προγράμματα. Μεταφορτώστε και εγκαταστήστε τις αναβαθμίσεις, τουλάχιστον κάθε εβδομάδα και κάθε φορά που ενημερώνεστε για την κυκλοφορία κάποιου καινούργιου ιού. Μερικά προϊόντα προστασίας κατά των ιών εκτελούν αυτόματο έλεγχο για αναβαθμίσεις. Ενεργοποιήστε το χαρακτηριστικό αυτό και ρυθμίστε το σε «καθημερινό» έλεγχο.
Firewall: Με 50€ μπορείτε να αγοράσετε τη συκευή firewall Network Address Translator. Είναι αρκετά καλή στην κατάσταση λειτουργίας με προεπιλογή. Στο φορητό σας υπολογιστή, χρησιμοποιήστε προσωπικό λογισμικό firewall. Εάν μπορείτε, κρύψτε τη διεύθυνση του πρωτοκόλλου Διαδικτύου σας (IP). Δεν υπάρχει λόγος να επιτρέπετε εισερχόμενες συνδέσεις από κανέναν.
Κρυπτογράφηση: Εγκαταστήστε ένα πρόγραμμα κρυπτογράφησης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και αρχείων (όπως το PGP). Η κρυπτογράφηση όλων των ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή ολόκληρου του σκληρού δίσκου είναι αδύνατη, ωστόσο κάποιες φορές επιβάλλεται όταν το περιεχόμενο μερικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή κάποιων αρχείων στο σκληρό δίσκο είναι υπερβολικά ευαίσθητο.
Κανένα από τα μέτρα που περιέγραψα δεν είναι τέλειο. Εάν η μυστική αστυνομία έχει βάλει στόχο τα δεδομένα ή τις επικοινωνίες σας, δεν θα τους σταματήσει κανένα από τα μέτρα προστασίας αυτής της λίστας. Ωστόσο, οι προφυλάξεις αυτές συντελούν στη διατήρηση ενός «υγιούς» δικτύου, με αποτελέσμα να μην αποτελεί έναν εύκολο στόχο. Ακόμη κι αν ακολουθήσετε μόνο μερικά βασικά μέτρα, λογικά δεν θα συναντήσετε προβλήματα.
Εγώ έχω κολλήσει και χρησιμοποιώ Microsoft Windows και Office, αλλά χρησιμοποιώ το φυλλομετρητή Opera και το πρόγραμμα Eudora για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Χρησιμοποιώ το Windows Update για να λαμβάνω αυτομάτως διορθώσεις (patches) και εγκαθιστώ άλλες διορθώσεις όταν μαθαίνω για αυτές. Το λογισμικό προστασίας κατά των ιών εκτελεί τις αναβαθμίσεις μόνο του σε τακτά χρονικά διαστήματα. Διατηρώ τον Η/Υ μου σχετικά καθαρό και διαγράφω τις εφαρμογές που δεν χρειάζομαι. Είμαι ιδιαίτερα σχολαστικός στη διατήρηση εφεδρικών αρχείων και στην αποθήκευση αρχείων που δεν χρειάζομαι πλέον εκτός σύνδεσης.
Είμαι τόσο καχύποπτος – σε σημείο παράνοιας – σχετικά με τα συνημμένα αρχεία των ηλεκτρονικών μηνυμάτων και τους ιστοχώρους. Διαγράφω τα cookies και spyware. Παρακολουθώ τις δικτυακές διευθύνσεις για να γνωρίζω που βρίσκομαι και δεν εμπιστεύομαι απρόσμενα ηλεκτρονικά μηνύματα. Δεν με νοιάζουν οι κωδικοί πρόσβασης χαμηλής ασφάλειας, αλλά προσπαθώ να έχω καλούς κωδικούς σε λογαριασμούς όπου εμπλέκονται χρήματα. Ακόμη δεν συναλλάσσομαι με τράπεζες μέσω Διαδικτύου. Έχω θέσει το firewall να αρνείται πρόσβαση σε εισερχόμενες συνδέσεις. Και κλείνω τον υπολογιστή μου όταν δεν τον χρησιμοποιώ.
Αυτά σε γενικές γραμμές. Πραγματικά, δεν είναι τόσο δύσκολο. Το πιο δύσκολο είναι να αναπτύξετε ένστικτο σχετικά με τα ηλεκτρονικά μηνύματα και τους ιστοχώρους. Αλλά αυτό θέλει πολύ εξάσκηση.

Αφιερωμένο σε όσους γεννήθηκαν πριν το 1980




Αφιερωμένο σε όσους γεννήθηκαν πριν το 1980
H αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε. Ήμαστε μια γενιά σε αναμονή:
  • Περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας.
  • Έπρεπε να περιμένουμε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε,...
  • δύο ώρες μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε...
  • ...και τις Κυριακές έπρεπε να μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε....
  • Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή.....
  • Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.
  • Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους .....
  • Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης».
  • Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά.
  • Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά,
  • κάναμε ωτο-στοπ, καβαλάγαμε μοτοσικλέτες χωρίς δίπλωμα.
  • Οι κούνιες ήταν φτιαγμένα από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες.
  • Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν βίαια.
  • Περνάγαμε ώρες κατασκευάζοντας αυτοσχέδια αυτοκίνητα για να κάνουμε κόντρες κατρακυλώντας σε κάποια κατηφόρα και μόνο τότε ανακαλύπταμε ότι είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φρένα.
  • Παίζαμε «μακριά γαϊδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση.
  • Βγαίναμε από το σπίτι τρέχοντας το πρωί, παίζαμε όλη τη μέρα και δεν γυρνούσαμε στο σπίτι παρά μόνο αφού είχαν ανάψει τα φώτα στους δρόμους.
  • Κανείς δεν μπορούσε να μας βρει.
  • Τότε δεν υπήρχαν κινητά.
  • Σπάγαμε τα κόκαλα και τα δόντια μας και δεν υπήρχε κανένας νόμος για να τιμωρήσει τους «υπεύθυνους»
  • Ανοίγανε κεφάλια όταν παίζαμε πόλεμο με πέτρες και ξύλα και δεν έτρεχε τίποτα.
  • Ήταν κάτι συνηθισμένο για παιδιά και όλα θεραπεύονταν με λίγο ιώδιο ή μερικά ράμματα.
  • Δεν υπήρχε κάποιος να κατηγορήσεις παρά μόνο ο εαυτός σου.
  • Είχαμε καυγάδες και κάναμε καζούρα ο ένας στον άλλος και μάθαμε να το ξεπερνάμε.
  • Τρώγαμε γλυκά και πίναμε αναψυκτικά, αλλά δεν ήμασταν παχύσαρκοι.
  • Ίσως κάποιος από εμάς να ήταν χοντρός και αυτό ήταν όλο.
  • Μοιραζόμασταν μπουκάλια νερό ή αναψυκτικά ή οποιοδήποτε ποτό και κανένας μας δεν έπαθε τίποτα.
  • Καμιά φορά κολλάγαμε ψείρες στο σχολείο και οι μητέρες μας το αντιμετώπιζαν πλένοντάς μας το κεφάλι με ζεστό ξύδι.
  • Δεν είχαμε Playstations, Nintendo 64, 99 τηλεοπτικά κανάλια, βιντεοταινίες με ήχο surround, υπολογιστές ή Ιnternet .
  • Εμείς είχαμε φίλους. Κανονίζαμε να βγούμε μαζί τους και βγαίναμε.
  • Καμιά φορά δεν κανονίζαμε τίποτα, απλά βγαίναμε στο δρόμο και εκεί συναντιόμασταν για να παίξουμε κυνηγητό, κρυφτό, αμπάριζα... μέχρι εκεί έφτανε η τεχνολογία.
  • Περνούσαμε τη μέρα μας έξω, τρέχοντας και παίζοντας.
  • Φτιάχναμε παιχνίδια μόνοι μας από ξύλα.
  • Χάσαμε χιλιάδες μπάλες ποδοσφαίρου.
  • Πίναμε νερό κατευθείαν από τη βρύση, όχι εμφιαλωμένο, και κάποιοι έβαζαν τα χείλη τους πάνω στη βρύση.
  • Κυνηγούσαμε σαύρες και πουλιά με αεροβόλα στην εξοχή, παρά το ότι ήμασταν ανήλικοι και δεν υπήρχαν ενήλικοι για να μας επιβλέπουν. Θεέ μου!
  • Πηγαίναμε με το ποδήλατο ή περπατώντας μέχρι τα σπίτια των φίλων και τους φωνάζαμε από την πόρτα. Φανταστείτε το!
  • Χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους γονείς μας, ολομόναχοι εκεί έξω στο σκληρό αυτό κόσμο! Χωρίς κανέναν υπεύθυνο! Πώς τα καταφέραμε;
  • Στα σχολικά παιχνίδια συμμετείχαν όλοι και όσοι δεν έπαιρναν μέρος έπρεπε να συμβιβαστούν με την απογοήτευση.
  • Κάποιοι δεν ήταν τόσο καλοί μαθητές όσο άλλοι και έπρεπε να μείνουν στην ίδια τάξη. Δεν υπήρχαν ειδικά τεστ για να περάσουν όλοι. Τι φρίκη!
  • Κάναμε διακοπές τρεις μήνες τα καλοκαίρια και περνούσαμε ατέλειωτες ώρες στην παραλία χωρίς αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και χωρίς μαθήματα ιστιοπλοΐας, τένις ή γκολφ.
  • Φτιάχναμε όμως φανταστικά κάστρα στην άμμο και ψαρεύαμε με ένα αγκίστρι και μια πετονιά.
  • Ρίχναμε τα κορίτσια κυνηγώντας τα για να τους βάλουμε χέρι, όχι πιάνοντας κουβέντα σε κάποιο chat room και γράφοντας ; ) : D : P
  • Είχαμε ελευθερία, αποτυχία, επιτυχία και υπευθυνότητα και μέσα από όλα αυτά μάθαμε και ωριμάσαμε.
  • Δεν θα πρέπει να μάς παραξενεύει που τα σημερινά παιδιά είναι κακομαθημένα και χαζοχαρούμενα.
  • Αν εσύ είσαι από τους «παλιούς»... συγχαρητήρια!
  • Είχες την τύχη να μεγαλώσεις σαν παιδί...

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Σύντομη Ιστορία των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών


ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ
Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ Η/Υ
Όταν λέμε προϊστορία των Η/Υ εννοούμε την εξιστόρηση όλων εκείνων των υπολογιστικών εργαλείων και συσκευών που κατά καιρούς χρησιμοποίησε ο άνθρωπος για να τον διευκολύνουν στους υπολογισμούς του πριν από την εμφάνιση του πρώτου υπολογιστή, του Eniac, το 1947.
Οι συσκευές αυτές είναι οι εξής :
1) Ο Άβακας ή Αριθμητήριο
Θεωρείται σαν η πρώτη υπολογιστική μηχανή που κατασκεύασε ο άνθρωπος και χρησιμοποιήθηκε πριν από το 4.000 π.Χ. στην κοιλάδα της Μεσοποταμίας και στη σημερινή του μορφή το 2.600 π.Χ. από τους Κινέζους. Έχει χάντρες σε δύο τμήματα με τιμές αντίστοιχα 1, 10, 100, 1000 και 5, 50, 500, 5000. Μπορεί να κάνει και τις τέσσερις αριθμητικές πράξεις και κάποιος που είναι εξοικειωμένος με τη χρήση του μπορεί να κάνει πολύ γρήγορα υπολογισμούς.
2) Ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων
Βρέθηκε το 1900 κοντά στο ομώνυμο νησί από σφουγγαράδες και είναι γνωστός και σαν «Αστρολάβος των Αντικυθήρων». Οι αστρολάβοι ήταν όργανα που χρησιμοποιήθηκαν στην αρχαιότητα για αστρονομικές παρατηρήσεις. Ο αστρολάβος αυτός αποτελείται από πολλούς οδοντωτούς τροχούς, κίνησε το ενδιαφέρον Άγγλων κυρίως επιστημόνων και γράφτηκαν μελέτες και βιβλία για τον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας του. Θεωρείται σαν ένα είδος «αρχαίου υπολογιστή».
3) Η Μηχανή του Pascal
Την κατασκεύασε το 1642 σε ηλικία 19 ετών για να βοηθήσει τον πατέρα του που ήταν φοροεισπράκτορας. Η μηχανή του, που ονομάστηκε «Πασχαλίνα», έκανε προσθέσεις και αφαιρέσεις με συστήματα γραναζιών. Ήταν η πρώτη αθροιστική μηχανή και μπορούσε να κάνει αυτόματη μεταφορά στις δεκάδες.
4) Η Μηχανή του Leibniz
Τελειοποίησε τη μηχανή του Pascal το 1674 για να μπορεί να κάνει πολλαπλασιασμούς και διαιρέσεις.
5) Η Μηχανή του Jacquard
Την κατασκεύασε το 1820 και χρησιμοποιούσε διάτρητες καρτέλες για να μπορεί να υφαίνει αυτόματα διάφορα υφάσματα. Αλλάζοντας τις θέσεις διάτρησης των δελτίων, δημιουργούσε νέα σχέδια στο ύφασμα. Το δελτίο, δηλαδή, αποθήκευε πληροφορίες.
6) Η Μηχανή του Babbage
Ο Babbage ήταν Μαθηματικός στο Cambridge της Αγγλίας και κατασκεύασε το 1812 τη διαφορική μηχανή για να κάνει μαθηματικούς υπολογισμούς. Προσπάθησε ακόμη να φτιάξει και την αναλυτική μηχανή, που θεωρείται ο πρόδρομος του σημερινού Η/Υ και εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου.
Η Αναλυτική Μηχανή είχε την Αποθήκη (Μνήμη) που αποτελείτο από τρύπες πάνω σε καρτέλες και εκεί κρατούνταν τα δεδομένα, την Αριθμητική Μονάδα (Μύλος), όπου γίνονταν οι πράξεις και τον Έλεγχο για να γίνονται σωστά οι λειτουργίες. Ό,τι δηλαδή έχουν και οι σημερινοί Η/Υ, μόνο που η τεχνολογία της εποχής του δεν ήταν αρκετή για να τον βοηθήσει να ολοκληρώσει τη συσκευή του.
7) Η Μηχανή του Hollerith
Ήταν μια μηχανή πινάκων που λειτουργούσε με διάτρητες καρτέλες και με τη βοήθειά της κατόρθωσε το 1890 να μελετήσει τα απογραφικά στοιχεία των ΗΠΑ μέσα σε τέσσερις μόλις εβδομάδες. Η βοήθεια που πρόσφερε αυτή η μηχανή ήταν τόσο μεγάλη, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τα απογραφικά στοιχεία της προηγούμενης δεκαετίας δεν είχαν ακόμη μελετηθεί. Από την εταιρεία που ίδρυσε ο Hollerith προήλθε το 1924 η πολύ γνωστή στον χώρο των Η/Υ σήμερα ΙΒΜ.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (ΓΕΝΙΕΣ)
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ Η/Υ
Όταν λέμε Ιστορία των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών εννοούμε την περίοδο από την κατασκευή του πρώτου υπολογιστή, στη μορφή όπως τον ξέρουμε σήμερα, δηλ. να έχει δική του μνήμη και πρόγραμμα, μέχρι και τους σημερινούς υπολογιστές.
Η Εποχή Πριν από τον Πρώτο Υπολογιστή
Ο Υπολογιστής Ζ3
Ο υπολογιστής αυτός κατασκευάστηκε το 1941 στη Γερμανία από τον καθηγητή Konrad Zuse και χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά στον στρατό. Χρησιμοποιούσε διάτρητη χαρτοταινία, είχε μνήμη 64 λέξεων και έκανε τις πράξεις του στο δυαδικό σύστημα. Καταστράφηκε σ' έναν βομβαρδισμό του Βερολίνου το 1944.
Ο Υπολογιστής Mark I
Κατασκευάστηκε το 1944 στο Harvard των ΗΠΑ με τη συνεργασία του επιστήμονα Howard Aiken και της εταιρείας ΙΒΜ. Ήταν μια μεγάλη μηχανή που έκανε πολύ θόρυβο και χάλαγε συνέχεια. Λειτούργησε μέχρι το 1959 και σήμερα εκτίθεται στο Πανεπιστήμιο του Harvard.
Ο Υπολογιστής ABC
Ο υπολογιστής αυτός ήταν ο πρώτος που χρησιμοποιήθηκε για την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων. Χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικές λυχνίες και το δυαδικό σύστημα. Οι κατασκευαστές του ήταν οι Atanasoff και Berry, απ' όπου πήρε και το όνομα ABC (Atanasoff-Berry-Computer).

Οι Γενιές των Η/Υ
1η Γενιά
Η γενιά αυτή κράτησε από το 1944-1958 και το κύριο δομικό στοιχείο των υπολογιστών αυτής της γενιάς ήταν οι ηλεκτρονικές λυχνίες. Ο Eniac (Electronic Numerator Integrator and Calculator) θεωρείται σήμερα σαν ο πρώτος Η/Υ, κατασκευάστηκε το 1947 στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ και σχεδιάστηκε αρχικά για στρατιωτικές ανάγκες. Αποτελείτο από 19.000 λυχνίες, ζύγιζε 30 τόνους και καταλάμβανε 270 τετρ. μέτρα με κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 200 KW. Μπορούσε να κάνει 300 πολλαπλασιασμούς το δευτερόλεπτο.
Ο Eniac χάλαγε συχνά, έκανε πολλά λάθη και είχε το μεγάλο μειονέκτημα ότι κάθε φορά που ήθελαν να τρέξουν ένα καινούργιο πρόγραμμα, έπρεπε να ξηλώσουν και να ξανασυνδέσουν πολλές από τις καλωδιώσεις του.
Εμφανίστηκε τότε ο Ούγγρος επιστήμονας John Von Neumann, ο οποίος δημιούργησε τις βάσεις ενός σύγχρονου υπολογιστή που είναι η χρήση του δυαδικού συστήματος αρίθμησης και η αποθήκευση των δεδομένων και του προγράμματος στη μνήμη του υπολογιστή. Βασισμένοι στις ιδέες του Neumann, δημιούργησαν το 1951 τον Η/Υ Edvac και το 1949 τον Η/Υ Edsac στην Αγγλία.
Στις αρχές της δεκαετίας του '50 εμφανίστηκε ο Η/Υ Univac που ήταν ένας μεγάλος σταθμός στην ιστορία των Η/Υ, γιατί ήταν ο πρώτος υπολογιστής που κατασκευάστηκε σε πολλά αντίτυπα και πουλήθηκε σε εταιρείες και δημόσιες υπηρεσίες. Έτσι, πολύς κόσμος άρχισε τότε να ασχολείται με τους υπολογιστές που, από μυστηριώδεις μηχανές, έγιναν ένα χρήσιμο εργαλείο για τον καθένα. Ο Univac-1 χρησιμοποιήθηκε για την απογραφή του πληθυσμού των ΗΠΑ, όπου αντικατέστησε τις μηχανές IBM, που χρησιμοποιούνταν από το 1890. Οι υπολογιστές της πρώτης γενιάς χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για στρατιωτικές και επιστημονικές εφαρμογές.

2η Γενιά
Η γενιά αυτή κράτησε από το 1958-1964 και το κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η αντικατάσταση των ηλεκτρονικών λυχνιών από τα τρανζίστορς. Αυτό είχε σαν συνέπεια τη μεγάλη μείωση του όγκου, της κατανάλωσης και του κόστους των υπολογιστών και την αύξηση της ταχύτητάς τους. Ο πρώτος Η/Υ αυτής της γενιάς ήταν ο 1401 της ΙΒΜ, που πουλήθηκε σε 15.000 αντίτυπα.
Άλλοι υπολογιστές αυτής της γενιάς ήταν ο γαλλικός Honeywell-Bull και οι Control Data, General Electric και NCR. Εμφανίζονται ακόμα και οι πρώτες γλώσσες προγραμματισμού, που ήταν η FORTRAN και η COBOL. Η πρώτη χρησιμοποιήθηκε για μαθηματικούς υπολογισμούς, ενώ η δεύτερη για εμπορικές εφαρμογές (μισθοδοσία, λογιστικά κ.ά.) και χρησιμοποιείται πολύ ακόμα και σήμερα.
Η τεχνολογία των τρανζίστορς προχώρησε πολύ στη διάρκεια αυτής της γενιάς και άρχισε η ολοκλήρωση (συγκέντρωση) των ηλεκτρονικών στοιχείων σε μικρά κομμάτια από πυρίτιο. Μεγάλες εταιρείες στην τεχνολογία αυτή δημιουργήθηκαν στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, σε μια περιοχή που είναι γνωστή σαν Κοιλάδα του Πυριτίου (Silicon Valley).

3η Γενιά
Η γενιά αυτή κράτησε από το 1964-1971 και το κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η αντικατάσταση των τρανζίστορς από τα Ολοκληρωμένα Κυκλώματα (Ο/Κ) ή chips, τα οποία είναι πολύ μικρά κομμάτια από πυρίτιο που συγκεντρώνουν πολλές χιλιάδες ηλεκτρονικά στοιχεία.
Ο πιο χαρακτηριστικός Η/Υ αυτής της γενιάς είναι ο ΙΒΜ 360, που ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε λειτουργικό σύστημα (operating system), δηλ. ένα ειδικό πρόγραμμα για την εύκολη επικοινωνία του χρήστη με τον υπολογιστή, και ακόμα και ο πρώτος που χρησιμοποίησε μαγνητικούς δίσκους για την αποθήκευση των δεδομένων.
Άλλοι υπολογιστές αυτής της γενιάς ήταν οι CDC 3600 και 6600 και ο γαλλικός CII. Εμφανίζονται ακόμα και οι μίνι υπολογιστές, που είναι μικροί, φθηνοί, γρήγοροι και κατάλληλοι για χρήση σε ιδιωτικές εταιρείες. Ο πρώτος μίνι υπολογιστής ήταν ο PDP-8 της εταιρείας DEC.
Η γενιά αυτή χαρακτηρίστηκε και από τη μεγάλη ανάπτυξη του Λογισμικού (Software), που είναι όλα τα προγράμματα που χρησιμοποιεί ο υπολογιστής, είτε είναι έτοιμα από την εταιρεία ή τα έχει κάνει ο χρήστης, ενώ το Υλικό (Hardware) είναι όλα τα εξαρτήματα του υπολογιστή που μπορούμε να αγγίξουμε, όπως τα καλώδια, τα Ο/Κ, η οθόνη κ.ά.
Δημιουργήθηκε η γλώσσα προγραμματισμού Basic, που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα, και είναι η πιο κατάλληλη γλώσσα για όσους είναι αρχάριοι στον προγραμματισμό. Εμφανίστηκαν ακόμη τα συστήματα καταμερισμού χρόνου (timesharing), όπου πολλοί χρήστες μπορούν να δουλεύουν μαζί σ' έναν υπολογιστή, αλλά ο καθένας νομίζει ότι ο υπολογιστής είναι δικός του.
Ενώ μέχρι τότε τα προγράμματα ήταν δωρεάν και δινόταν από την εταιρεία μαζί με την αγορά του υπολογιστή, πρώτη η ΙΒΜ το 1969 χρέωσε ξεχωριστά τα προγράμματα από το μηχάνημα και ακολούθησαν κι άλλες εταιρείες αυτή την τακτική. Δημιουργήθηκαν έτσι οι Εταιρείες Λογισμικού (Sotfware Houses), που αποκλειστική τους απασχόληση είναι η δημιουργία και διάθεση προγραμμάτων για υπολογιστές.

4η Γενιά
Η γενιά αυτή κρατάει από το 1971 έως σήμερα. Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της γενιάς είναι η εμφάνιση των Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων Πολύ Μεγάλης Κλίμακας (VLSI - Very Large Scale Integration), όπου εκατομμύρια ηλεκτρονικά στοιχεία χωράνε σ' ένα πολύ μικρό κομμάτι πυριτίου. Έγινε έτσι δυνατή η κατασκευή του μικροεπεξεργαστή (microprocessor), δηλ. του μικροσκοπικού εκείνου εξαρτήματος που είναι η «καρδιά» κάθε σύγχρονου μικροϋπολογιστή, που κάνει όλους τους υπολογισμούς και τους ελέγχους, και οι υπολογιστές έγιναν τόσο μικροί σε όγκο και τόσο δυνατοί σε απόδοση, ώστε έγιναν απαραίτητοι σε πάρα πολλές εταιρείες και κατέκλυσαν πολλά σπίτια.
Οι πρώτοι μικροεπεξεργαστές ήταν ο 4004 και ο 8008 και ακολούθησαν ο 8080, ο 8086/8088, ο 80286, ο 80386, ο 80486 και σήμερα είναι ο πολύ δυνατός Pentium.
Στις αρχές της δεκαετίας του '80 εμφανίστηκαν οι Προσωπικοί Υπολογιστές (PC - Personal Computer), που έγιναν σιγά-σιγά τόσο δυνατοί, ώστε αντικατέστησαν όλα σχεδόν τα υπολογιστικά συστήματα.
Οι πρώτοι προσωπικοί υπολογιστές ήταν ο Altair 8800, οι Apple I και II, ο TRS-80 της Radio Shack και ο IBM-PC. Στα προγράμματα πρωτοπόρησε η εταιρεία Apple, που πρώτη δημιούργησε το φιλικό περιβάλλον εργασίας για τον χρήστη με τα παράθυρα (windows). Στην αγορά, όμως, κυριάρχησαν τα συμβατά με ΙΒΜ συστήματα και μόλις πρόσφατα εμφανίστηκε σ' αυτά και το περιβάλλον των windows.
Τα παράθυρα (windows) λέμε ότι είναι φιλικά προς τον χρήστη (user friendly), γιατί μπορεί να τα μάθει και να τα χειριστεί πολύ εύκολα και κάποιος που είναι αρχάριος με τους υπολογιστές. Στην οθόνη του υπολογιστή υπάρχουν εικονίδια για το κάθε αρχείο και το κάθε πρόγραμμα. Έτσι, π.χ., για να διαγράψουμε ένα αρχείο στα windows, απλά σημαδεύουμε με το ποντίκι το εικονίδιο του αρχείου αυτού και το σύρουμε «εικονικά» σ' έναν «σκουπιδοτενεκέ». Για να το αντιγράψουμε ή να το μετακινήσουμε σε μια νέα θέση, το πιάνουμε με το ποντίκι και το αφήνουμε στη νέα του θέση.

5η Γενιά
Η τεχνολογία για τη γενιά αυτή είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο και τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της γενιάς θα είναι η ακόμα ευκολότερη επικοινωνία του Η/Υ με τον άνθρωπο, η πολύ μεγάλη ταχύτητα επεξεργασίας, η εμφάνιση της Τεχνητής Νοημοσύνης, δηλ. η ικανότητα των υπολογιστών να σκέπτονται, και ακόμη να μπορούν να καταλαβαίνουν την ανθρώπινη φωνή.

Η Ορολογία (Γλωσσάριο) του Internet


Αγγλικοί Όροι
ActiveX - Μια τεχνολογία που βοηθάει στην εμφάνιση πιο εντυπωσιακών σε περιεχόμενο (συνήθως σε εικόνες και σε γραφικά) σελίδων.
Alias - Είναι το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούμε για να αναφερθούμε σ' ένα πολύ πιο πολύπλοκο όνομα, όπου είναι κουραστικό να γράφουμε πολλούς και μπερδεμένους χαρακτήρες και καταφεύγουμε έτσι στη χρήση απλών και ευκολομνημόνευτων ονομάτων.
Anchor - Ένας δεσμός (link), που είναι συνήθως μία μόνο λέξη ή και μια ολόκληρη πρόταση ή και μια εικόνα, όπου κάνοντας κλικ μπορούμε να μεταφερθούμε κάπου αλλού στην ίδια ιστοσελίδα ή σ' άλλη ιστοσελίδα στον ίδιο δικτυακό τόπο ή σ' άλλο δικτυακό τόπο ή και να στείλουμε e-mail. Το anchor αποτελεί μια ξεπερασμένη σήμερα έκφραση για τους συνδέσμους (links) των ιστοσελίδων και αναφέρεται συνήθως στους συνδέσμους που μας παραπέμπουν στην ίδια την ιστοσελίδα. Το tag <a href=...> ... </a> έλαβε το γράμμα a από τον όρο αυτό.
Anonymous FTP Server - Ένας διακομιστής (server) που περιέχει αρχεία τα οποία προσφέρονται ελεύθερα για δημόσια χρήση από οποιονδήποτε χρήστη. Ο χρήστης θα πρέπει να δώσει σαν user name το anonymous και σαν password το e-mail του για να του επιτραπεί η σύνδεση με τον server και το κατέβασμα (download) των αρχείων.
Applet - Μια εφαρμογή (αυτόνομο πρόγραμμα) που είναι γραμμένο στη δημοφιλή γλώσσα προγραμματισμού Java και μπορεί να ενσωματωθεί σε μια ιστοσελίδα για να εκτελεσθεί από τον υπολογιστή μας. Υπάρχουν πάρα πολλά έτοιμα applets στο Internet για ελεύθερη χρήση αλλά δεν μπορούμε να δούμε τον κώδικά τους. Χρησιμοποιούνται για να δώσουν εφέ και κίνηση στις ιστοσελίδες.
Archie - Εργαλείο που μας βοηθάει να εντοπίσουμε αρχεία σε sites που προσφέρονται ελεύθερα για δημόσια χρήση και αποκαλούνται anonymous ftp sites. Σήμερα είναι ξεπερασμένο αλλά μας θυμίζει το εμβρυακό στάδιο του Internet.
ASCII - American Standard Code for Information Interchange, δηλ. Αμερικανικός Πρότυπος Κώδικας για την Ανταλλαγή Πληροφοριών. Είναι μια μέθοδος κωδικοποίησης που αντιστοιχίζει τις αριθμητικές τιμές από 0 έως 255 σε χαρακτήρες κειμένου, ψηφία και σύμβολα, για να μπορεί να γίνει η ανταλλαγή πληροφοριών και η επικοινωνία μεταξύ των υπολογιστών.
Authentication - Σημαίνει το αυθεντικό, την πιστοποίηση, δηλ. την αναγνώριση της παρεχόμενης ασφάλειας ενός δικτύου υπολογιστών, το οποίο καθορίζει την ταυτότητα του χρήστη.
Backbone - Η ραχοκοκαλιά ενός μεγάλου δικτύου πάνω στο οποίο μπορούν να συνδεθούν πολλά μικρότερα δίκτυα.
Bandwidth - Είναι το εύρος ζώνης μεταφοράς δεδομένων από μια συγκεκριμένη σύνδεση. Όσο μεγαλύτερο είναι τόσο ταχύτερη είναι η σύνδεση, δηλ. μεταφέρεται περισσότερος όγκος δεδομένων σε μιρκότερο χρονικό διάστημα. Μετριέται σε bps (bits per second).
Bookmark - Η διεύθυνση μιας ιστοσελίδας που την έχουμε αποθηκεύσει για εύκολη αναφορά όποτε την χρειασθούμε. Είναι γνωστή και με τον όρο Αγαπημένα.
Browser - Ένα ειδικό πρόγραμμα με το οποίο μπορούμε να φορτώσουμε και να δούμε ιστοσελίδες. Τα πιο δημοφιλή προγράμματα browser, που καλούνται φυλλομετρητές στα ελληνικά, είναι ο Internet Explorer, ο Netscape Navigator και ο Opera. Είναι γνωστά και με τους όρους πρόγραμμα ανάγνωσης ιστοσελίδων ή πρόγραμμα περιήγησης.
Cyberspace - Αναφέρεται και ως "Κυβερνοχώρος" και αποτελεί έναν άλλον ορισμό για το Internet και τις υπηρεσίες του.
Dial up - Είναι ο πιο παλιός και πιο συνηθισμένος τρόπος σύνδεσης στο Internet, όπου γίνεται τηλεφωνική κλήση προς έναν Παροχέα Υπηρεσιών Internet (ISP), ο οποίος και αναλαμβάνει να μας συνδέσει στο Διαδίκτυο, αφού μας έχει χορηγήσει προηγουμένως ειδικούς κωδικούς πρόσβασης.
Direct Connection - Η απευθείας (μόνιμη) σύνδεση στο Internet μέσω μιας μισθωμένης γραμμής.
DNS - Domain Name System, δηλ. Υπηρεσία Ονομάτων Περιοχής. Είναι μια σύμβαση που επιτρέπει τη μετατροπή των αριθμητικών διευθύνσεων του Internet σε ισοδύναμες αντίστοιχες διευθύνσεις κειμένου, που είναι καλύτερα κατανοητές από τους χρήστες, και το αντίστροφο. Για παράδειγμα, η αριθμητική διεύθυνση 207.68.137.41 αντιστοιχεί στη διεύθυνση κειμένου microsoft.com.
DNS Server - Ένας υπολογιστής που διαθέτει μια τεράστια βάση δεδομένων με διευθύνσεις IP και όπου εκεί γίνεται η αναζήτηση μιας αριθμητικής διεύθυνσης με βάση τη διεύθυνση κειμένου.
E-mail - Electronic mail ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, είναι μια από τις πολλές υπηρεσίες του Internet για άμεση ανταλλαγή μηνυμάτων με κείμενο, φωτογραφίες, αρχεία κ.ά. μεταξύ των χρηστών του.
Encyption - Είναι η διαδικασία της κρυπτογράφησης, δηλ. η μέθοδος που χρησιμοποιείται στο Internet, αλλά και αλλού, για την ασφαλή αποστολή δεδομένων, τα οποία κωδικοποιούνται με πολύπλοκους αλγόριθμους.
Finger - Ειδικό πρόγραμμα για να βρίσκουμε τον χρήστη που χρησιμοποιεί κάποιο userID.
Firewall - Ειδικό πρόγραμμα (λογισμικό) που χρησιμοποιείται για την προστασία ενός υπολογιστή ή ενός μικρού ιδιωτικού δικτύου, που είναι συνδεδεμένα στο Internet, και επιτρέπει την πρόσβαση μόνο σε εξουσιοδοτημένους χρήστες.
FrontPage Editor - Είναι το πρόγραμμα του FrontPage με το οποίο μπορούμε να δημιουργούμε, να επεξεργαζόμαστε και να δοκιμάζουμε ιστοσελίδες.
FrontPage Explorer - Είναι το πρόγραμμα του FrontPage με το οποίο μπορούμε να εξετάζουμε και να διαμορφώνουμε τη δομή μιας θέσης ιστού.
FTP - File Transfer Protocol, δηλ. Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων. Είναι ένα πρότυπο επικοινωνίας με το οποίο μπορούμε να μεταφέρουμε αρχεία από μια τοποθεσία σε μια άλλη στο Internet ή σ’ ένα ενδοδίκτυο (Intranet).
GIF - Graphics Interchange Format, δηλ. Μορφή Ανταλλαγής Γραφικών. Είναι μια μορφή αρχείων γραφικών που χρησιμοποιείται στο Internet και προτιμάται για γραφικά που περιέχουν λίγα χρώματα. Τα αρχεία GIF είναι συμπιεσμένες ψηφιογραφικές εικόνες και μπορούν να υποστηρίξουν το πολύ έως 256 χρώματα. Χρησιμοποιούνται κυρίως για τη δημιουργία κινουμένων σχεδίων (Gif animations).
Gopher - Πρόγραμμα που χρησιμοποιείτο παλαιότερα για να βρίσκουμε πληροφορίες στο Internet αλλά που σήμερα θεωρείται απαρχαιωμένο λόγω της εμφάνισης του Παγκόσμιου Ιστού (WWW).
Hits - Ο αριθμός των επισκέψεων από χρήστες που έχει μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα.
Home Page - Γνωστή και ως αρχική σελίδα ή και οικοσελίδα, αποτελεί την αρχική ιστοσελίδα ενός δικτυακού τόπου, από την οποία ξεκινάει η περιήγησή μας στον δικτυακό τόπο και έχει συνήθως την ονομασία index.html (που είναι και η συνηθέστερη) ή default.asp ή main.html ή home.html κ.ά.
Host - Ένας κεντρικός και ισχυρός διακομιστής (server), που έχει μεγάλη αποθηκευτική δυνατότητα και έχει εγκατεστημένες εφαρμογές για χρήση από τους χρήστες του Διαδικτύου.
HTML - HyperText Markup Language, δηλ. Γλώσσα Σήμανσης Υπερ-Κειμένου. Είναι μια γλώσσα προγραμματισμού (στην ουσία σήμανσης) με την οποία δημιουργούμε ιστοσελίδες. Ένα έγγραφο που είναι γραμμένο σε HTML, μπορούμε να το δούμε μ’ έναν φυλλομετρητή ιστού (browser). Μπορούμε να γράψουμε τον κώδικα HTML μ' έναν απλό κειμενογράφο, όπως είναι το Σημειωματάριο (Notepad) των Windows.
HTTP - HyperText Transfer Protocol, δηλ. Πρωτόκολλο Μεταφοράς Υπερ-Κειμένου. Είναι το πρότυπο τηλεπικοινωνιών που χρησιμοποιείται στο Internet και δίνει τη δυνατότητα σ’ έναν φυλλομετρητή ιστού να διαβάζει κείμενο, γραφικά, ήχους και άλλες πληροφορίες από έναν διακομιστή ιστού.
Hyperlink - Ο γενικός όρος που χρησιμοποιείται για τον γνωστό σύνδεσμο (link), όπου μ' ένα απλό κλικ του ποντικιού σε μια λέξη ή φράση ή εικόνα ή πλήκτρο ή ο,τιδήποτε, μπορούμε να μεταφερθούμε σ' ένα άλλο σημείο στην ίδια ιστοσελίδα ή σε μια άλλη ιστοσελίδα του ίδιου δικτυακού τόπου ή σ' έναν άλλον δικτυακό τόπο.
Hypertext - Γνωστό και ως υπερκείμενο, είναι ο γνωστός σύνδεσμος (link), όπου μ' ένα απλό κλικ του ποντικιού σε μια λέξη ή φράση μπορούμε να μεταφερθούμε σ' ένα άλλο σημείο στην ίδια ιστοσελίδα ή σε μια άλλη ιστοσελίδα του ίδιου δικτυακού τόπου ή σ' έναν άλλον δικτυακό τόπο. Σήμερα έχει επικρατήσει ο όρος hypermedia, καθώς μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε ως σύνδεσμο και μια εικόνα.
IAB - Internet Activities Board. Ένα από τα πολλά Συμβούλια που έχουν δημιουργηθεί με στόχο να μπουν κάποιοι κανόνες στο Internet.
Image Map - Μια εικόνα (γραφικό) που έχει χωρισθεί σε τμήματα, τα οποία λειτουργούν σαν σύνδεσμοι (links) προς διαφορετικές ιστοσελίδες. Για παράδειγμα, μπορούμε να χωρίσουμε έναν χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας με βάση τους τέσσερις νομούς της και κάνοντας κλικ σε κάθε νομό να πηγαίνουμε σε διαφορετική ιστοσελίδα.
Internet - Είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών που αποτελείται από χιλιάδες δίκτυα υπολογιστών και από μερικά εκατομμύρια απλούς υπολογιστές, που είναι όλοι συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Αναφέρεται και σαν Δίκτυο (Net) ή Διαδίκτυο ή Κυβερνοχώρος (CyberSpace) ή Παγκόσμιος Ιστός (Web).
InterNIC - Internet Network Information Center. Οργανισμός που ασχολείται με την καταχώρηση των διευθύνσεων του Internet.
IP Address - Είναι η μοναδική διεύθυνση που αποκτά ο κάθε υπολογιστής που συνδέεται στο Internet και αποτελείται από 4 ακέραιους αριθμούς, με τιμές από 0 έως και 255, χωρισμένους με τελείες, όπως για παράδειγμα 192.10.254.28. Η IP διεύθυνση μπορεί να αποδίδεται αυτόματα από τον router ή τον server, οπότε αποκαλείται δυναμική, ή να είναι συγκεκριμένη (στατική).
IRC - Internet Relay Chat. Ένα από τα πολλά προγράμματα που υπάρχουν για χρήση στο Internet, το οποίο προσφέρει επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο με ανταλλαγή μηνυμάτων κειμένου αλλά και φωτογραφιών από έναν προς έναν ή προς πολλούς χρήστες.
ISDN - Integrated Services Digital Network, δηλ. Ψηφιακό Δίκτυο Ολοκληρωμένων Υπηρεσιών. Τηλεφωνική γραμμή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μεταφορά δεδομένων(data) με ταχύτητες 64 ή και 128 KBytes και που επιτρέπει ταυτόχρονη σύνδεση στο Internet και τηλεφωνική επικοινωνία. Σήμερα θεωρείται ξεπερασμένη καθώς είναι πολύ μεγάλες οι απαιτήσεις των χρηστών για ταχύτατο Internet και τείνει να αντικατασταθεί από τις γραμμές ADSL.
ISOC - Internet Society. Ένας διεθνής οργανισμός, που χορηγεί τον IAB.
Java - Μια καθαρά αντικειμενοστραφής γλώσσα προγραμματισμού, που είναι πολύ δημοφιλής και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μικροεφαρμογών (applets), με τα οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε εντυπωσιακά εφέ στις ιστοσελίδες μας. Είναι δημιούργημα της εταιρείας Sun.
JavaScript - Μια γλώσσα προγραμματισμού, που αποτελεί στην ουσία επέκταση της γνωστής HTML, που είναι πολύ δημοφιλής και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία αλληλεπίδρασης και εντυπωσιακών εφέ στις ιστοσελίδες μας. Είναι δημιούργημα της εταιρείας Netscape. Ανταγωνιστική της είναι η γλώσσα VBScript της εταιρείας Microsoft. Μια από τις διαφορές ανάμεσα στην Java και την JavaScript είναι ότι τον κώδικα της Java δεν μπορούμε να τον δούμε, ενώ ο κώδικας της JavaScript ενσωματώνεται μαζί με την HTML.
JPEG - Joint Photographic Experts Group. Είναι μια μορφή αρχείων γραφικών που χρησιμοποιείται στο Internet κυρίως για γραφικά που περιέχουν πολλά χρώματα. Τα αρχεία JPEG είναι συμπιεσμένες ψηφιογραφικές εικόνες, όπου μπορούμε να επιλέξουμε εμείς τη συμπίεση και την ποιότητα (αντιστρόφως ανάλογα) της παραγόμενης εικόνας.
LAN - Local Area Network. Δίκτυο υπολογιστών και περιφερειακών που καλύπτει μια μικρή γεωγραφική περιοχή, όπως τα γραφεία μιας εταιρείας ή τον χώρο ενός σχολείου ή μιας πανεπιστημιακής σχολής κ.ά.
Leased Line - Είναι η μισθωμένη γραμμή πολύ υψηλών ταχυτήτων, που είναι ανοικτής (μόνιμης) σύνδεσης και χρησιμοποιείται μόνο για μεταβίβαση δεδομένων (data).
Login - Η διαδικασία σύνδεσης και αποδοχής μας από κάποιο δίκτυο, που γίνεται συνήθως με την καταχώρηση κάποιου κωδικού.
Mailing List - Ηλεκτρονική λίστα χρηστών του Internet, όπου μπορεί να κάνει κάποιος εγγραφή για να λαμβάνει αυτοματοποιημένα ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails) για θέματα που τον ενδιαφέρουν.
MIME - Multipurpose Internet Mail Extensions. Ένα ειδικό πρότυπο που χρησιμοποιείται για την κωδικοποίηση και αποστολή αραχείων πολυμέσων μέσω e-mail.
Modem - MODulator - DEModulator. Ειδική περιφερεαική συσκευή, που αποδίδεται σαν Διαμορφωτής-Αποδιαμορφωτής στα ελληνικά, και που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση και επικοινωνία δύο υπολογιστών μέσα από αναλογικές τηλεφωνικές γραμμές. Λαμβάνει φηφιακά δεδομένα από τον υπολογιστή, τα μετατρέπει σε αναλογικά για να μπορούν να μεταδωθούν και στην άλλη άκρη της σύνδεσης μετατρέπει τα αναλογικά δεδομένα που λαμβάνει σε ψηφιακά για να μπορούν να τύχουν επεξεργασίας από τον άλλον υπολογιστή.
Newsgroup - Forum συζητήσεων που φιλοξενούνται σε ειδικούς servers (news servers), όπου ο καθένας μπορεί να επιλέξει μια κατηγορία και να δημοσιεύσει μια ανακοίνωση ή να θίξει ένα θέμα και να λάβει απαντήσεις από πάρα πολλούς χρήστες.
NNTP - Network News Transfer Protocol.  Το πρωτόκολλο που χρησιμοποείται από τους news servers για την υπηρεσία Newsgroup του Internet.
Node - Κόμβος.
Password - Μυστικός κωδικός, που μπορεί να αποτελείται από έναν συνδυασμό συμβόλων, γραμμάτων και ψηφίων και που μας δίνει τη δυνατότητα για πρόσβαση σε υπηρεσίες που είναι προσωπικές και απόρρητες. Οι κωδικοί πρέπει να αλλάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα και να αποτελούνται από συνδυασμό χαρακτήρων που να είναι δύσκολο να τους μαντέψει κάποιος.
Page Hits - Ο αριθμός των επισκέψεων σε μια ιστοσελίδα.
Ping - Εντολή που δίνουμε σε περιβάλλον MsDos και με την οποία μπορούμε να βρούμε την IP διεύθυνση ενός Web site καθώς επίσης και αν είναι σε λειτουργία.
Plug-in - Ειδικά πρόσθετα προγράμματα ενός φυλλομετρητή, για να μπορούμε να δούμε δεδομένα, όπως αρχεία πολυμέσων.
POP3 - Εναλλακτικό πρωτόκολλο του SMTP (για ηλεκτρονική αλληλογραφία, e-mail), που θεωρείται παλαιότερης τεχνολογίας αλλά είναι ευκολότερο στην εγκατάσταση και στη χρήση.
Router - Δρομολογητής. Ειδική συσκευή πολύ εξελιγμένης τεχνολογίας, που συνδέεται με τον διανομένα (Hub) ενός τοπικού δικτύου και με τη γραμμή ISDN ή ADSL και που ο βασικός του σκοπός είναι να δρομολογεί τα πακέτα δεδομένων από και προς το Internet και τους σταθμούς εργασίας του τοπικού δικτύου και που αποδίδει αυτόματα IPδιευθύνσεις στους σταθμούς εργασίας. Ένας router μπορεί να προγραμματισθεί (ρυθμισθεί) με τη βοήθεια ενός φορητού υπολογιστή.
Server - Διακομιστής ή Εξυπηρετητής. Ένας κεντρικός υπολογιστής, συνήθως μεγάλων δυνατοτήτων και με μεγάλη μνήμη, που ο ρόλος του είναι να ελέγχει κεντρικά τους σταθμούς εργασίας και στον οποίο είναι συνδεδεμένοι οι εκτυπωτές, scanners, κάμερες και άλλα μηχανήματα ενός τοπικού δικτύου. Ένας web server είναι ανοικτός συνέχεια και περιέχει τις ιστοσελίδες των χρηστών, ενώ ένας mail server φιλοξενεί τα e-mails των χρηστών.
SMTP - Simple Mail Transfer Protocol. Το πιο δημοφιλές πρωτόκολλο για την αποστολή και λήψη μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).
Search Engine - Μηχανή Αναζήτησης. Ειδικοί κεντρικοί υπολογιστές (servers) που χρησιμοποιούν πολύ εξελιγμένα προγράμματα για την αναζήτηση (σάρωση) όσων το δυνατόν περισσότερων ιστοσελίδων μπορούν απ' αυτές που υπάρχουν στο Internet και που δημιουργούν τεράστιες βάσεις δεδομένων για πολύ εύκολη και γρήγορη αναζήτηση ενός θέματος (ιστοσελίδων ή και εικόνων) που μας ενδιαφέρει με βάση κάποιες λέξεις κλειδιά.
Smiley - Ειδικοί συνδυασμοί από απλούς χαρακτήρες του πληκτρολογίου, που αν τους κοιτάξει κάποιος από πλάγια δίνουν την εντύπωση μιας έκφρασης λύπης ή χαράς κ.ά. Χρησιμοποιούνται για την έκφραση συναισθημάτων στο ψυχρό περιβάλλον των e-mails.
TCP/IP - Transmission Control Protocol/Internet Protocol. Πρότυπο (σύνολο πρωτοκόλλων) του Internet για τη μετάδοση δεδομένων μεταξύ υπολογιστών που είναι συνδεδεμένοι σε δίκτυο. Αποτελείται από πολλά πρωτόκολλα, τα δύο βασικότερα από τα οποία είναι το TCP για τη διανομή (δρομολόγηση) των πακέτων και το IP για την κατάτμηση των πληροφοριών σε πακέτα.
Telnet - Ειδικό πρόγραμμα με το οποίο μπορούμε να έχουμε απομακρυσμένη πρόσβαση από τον υπολογιστή μας σ' έναν άλλον υπολογιστή.
TIFF - Tagged Image File Format. Είναι μια μορφή αρχείων εικόνων που βασίζεται σε ετικέτες και είναι σχεδιασμένη για να βοηθήσει στην ανταλλαγή ψηφιακών εικόνων μεταξύ διαφορετικών υπολογιστικών συστημάτων.
URL - Uniform Resource Locator, δηλ. Παγκόσμιος Εντοπιστής Πόρων. Είναι η τυποποιημένη μορφή μιας διεύθυνσης στο Internet.
Usenet - Το δίκτυο που δημιουργείται από τα μηνύματα (ανακοινώσεις) των newsgroups και που χρησιμοποιεί ειδικά προγράμματα που αποκαλούνται newsreaders για την διαχείριση των μηνυμάτων.
VBScript - Γλώσσα προγραμματισμού που έχει δημιουργηθεί από τη Microsoft σαν ανταγωνιστική της JavaScript και που ενσωματώνεται στον κώδικα της HTML για την δημιουργία ειδικών εφέ. Μοιάζει πολύ στη σύνταξή της με την Visual Basic.
VRML - Virtual Reality Markup Language, δηλ. Γλώσσα Σήμανσης Εικονικής Πραγματικότητας. Γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιείται για να προετοιμάσει ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας σε τρεις διαστάσεις για το Internet.
Webmaster - Ο υπεύθυνος για τη διοίκηση και διαχείριση ενός Web site.
Web Page - Ιστοσελίδα. Ένα αρχείο που είναι γραμμένο σε κώδικα HTML και που μπορούμε να το δούμε με ειδικά προγράμματα που αποκαλούνται φυλλομετρητές (browsers).
Web Server - Ειδικός διακομιστής (server) που φιλοξενεί ιστοσελίδες χρηστών.
WWW - World Wide Web. Η πιο δημοφιλής υπηρεσία του Internet, μαζί με το e-mail, που χρησιμοποιεί αρχεία υπερκειμένου (hypertext) για την περιήγηση στις ιστοσελίδες τουInternet με τη χρήση ειδικών προγραμμάτων που αποκαλούνται φυλλομετρητές (browsers).
WYSIWYG - What You See Is What You Get, δηλ. Αυτό που Βλέπετε Αυτό Παίρνετε. Μέθοδος επεξεργασίας κατά την οποία το αρχείο που δημιουργείται παρουσιάζεται στην οθόνη όπως θα εμφανίζεται και στην τελική του μορφή.

Ελληνικοί Όροι
Αναλογική Γραμμή - Η απλή γραμμή τηλεφωνικής σύνδεσης, στην οποία πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ένα modem στην πλευρά του χρήστη και ένα άλλο modem στην πλευρά του Παροχέα (Provider) ώστε να μπορέσει να γίνει η επικοινωνία ή η σύνδεση στο Internet, το FTP κ.ά. Σήμερα χρησιμοποιούνται πολύ οι γραμμές ISDN και τώρα τελευταία οι γραμμές ADSL, που είναι ψηφιακές τηλεφωνικές γραμμές με μεγάλες ταχύτητες και δεν απαιτούν την ύπαρξη modem.
Ανανέωση (Refresh) - Η διαδικασία ενημέρωσης των περιεχομένων της οθόνης σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Ανέβασμα (Upload) - Η μεταφορά ενός αρχείου από τον υπολογιστή μέσω ενός modem ή ενός δικτύου σ' έναν server.
Αντικείμενο (Object) - Ένας πίνακας, ένα γράφημα, μια εξίσωση ή μια άλλη μορφή πληροφοριών που μπορούμε να δημιουργήσουμε και να επεξεργαστούμε. Ένα αντικείμενο μπορεί να εισαχθεί, να επικολληθεί ή να αντιγραφεί σ’ ένα οποιοδήποτε αρχείο.
Ασύνδετο Αρχείο (Orphan File) - Αρχείο που είναι αποθηκευμένο σε μια θέση ιστού, αλλά δεν είναι συνδεδεμένο σε κάποια ιστοσελίδα και έτσι δεν είναι διαθέσιμο στους επισκέπτες της θέσης.
Διακομιστής (Server) - Ένας υπολογιστής στον οποίο αποθηκεύονται θέσεις ιστού, ομάδες ειδήσεων ή άλλα προγράμματα. Οι διακομιστές μεσολαβούν για τη σύνδεσή μας με το Internet με τη βοήθεια ειδικών προγραμμάτων.
Διακομιστής Ιστού (Web Server) - Πρόγραμμα για την καθοδήγηση του διακομιστή δικτύου σχετικά με το πώς να χειρίζεται τις αιτήσεις λήψης και μεταβίβασης αρχείων που υποβάλλονται από διαφορετικούς υπολογιστές και λειτουργικά συστήματα.
Διεύθυνση ΙΡ - Μια διεύθυνση που ακολουθεί τις συμβάσεις του πρωτοκόλλου του Internet και προσδιορίζει έναν συνδεδεμένο υπολογιστή. Π.χ. 194.32.14.104.
Εισαγωγική Σελίδα (Home Page) - Η πρώτη σελίδα μιας θέσης ιστού, η οποία χρησιμοποιείται σαν σημείο εισόδου στη θέση. Αποκαλείται και αρχική σελίδα (start page) ή οικοσελίδα.
Ενδοδίκτυο (Intranet) - Ένα αυτόνομο δίκτυο που χρησιμοποιεί τα ίδια πρωτόκολλα επικοινωνίας και τις ίδιες μορφές αρχείων με το Internet και που μπορεί να είναι συνδεδεμένο με το Internet, αλλά όχι απαραίτητα. Χρησιμοποιείται συνήθως από εταιρείες για τις εσωτερικές τους επικοινωνίες.
Εξωτερικός Σύνδεσμος (External Link) - Ένας σύνδεσμος προς μια ιστοσελίδα που δεν περιέχεται στην τρέχουσα θέση ιστού.
Ηλεκτρονική Αλληλογραφία (Electronic Mail ή e-mail) - Μηνύματα που στέλνονται μέσω υπολογιστών με υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών ή δικτύωσης.
Θέμα (Theme) - Δυνατότητα εφαρμογής μιας έτοιμης μορφοποίησης στο FrontPage, που περιλαμβάνει συνδυασμούς χρωμάτων, βούλες, γραμματοσειρές, γραφικά κ.ά.
Θερμό Σημείο (Hot Spot) - Ένας υπερσύνδεσμος που βρίσκεται στο εσωτερικό ενός μεγαλύτερου γραφικού ή ενός χάρτη εικόνας.
Θέση Ιστού (Web Site) - Συλλογή ιστοσελίδων που είναι αποθηκευμένες στην ίδια διεύθυνση ιστού.
Ιστοσελίδα (Web Page) - Ένα έγγραφο που είναι γραμμένο στη γλώσσα HTML με τη χρήση ετικετών (tags) και μπορεί να διαβαστεί από τους φυλλομετρητές του ιστού.
Κατέβασμα (Download) - Η μεταφορά ενός αρχείου από έναν άλλον υπολογιστή στον δικό μας.
Κινούμενη Εικόνα GIF (Animated GIF) - Ένα αρχείο γραφικών που φορτώνει συνέχεια εικόνες που διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους για να δημιουργείται έτσι η ψευδαίσθηση της κίνησης.
Κυλιόμενο Μήνυμα (Marquee) - Ένα μήνυμα κειμένου που κινείται από τη μια πλευρά της οθόνης στην άλλη.
Μηχανή Αναζήτησης (Search Engine) - Μια τεράστια βάση δεδομένων στο Internet, με την οποία μπορούμε να αναζητάμε συνδέσμους προς συγκεκριμένες ιστοσελίδες, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά ή συγκεκριμένα θέματα.
Μορφή Ορισμού Καναλιού (Channel Definition Format - CDF) - Μορφή αρχείου που επιτρέπει στους χρήστες να προσπελάζουν ως κανάλια τις θέσεις ιστού που δημιουργούμε με το FrontPage, μέσω ενός φυλλομετρητή που υποστηρίζει ορισμούς καναλιών. Το αρχείο CDF περιγράφει τους πόρους που είναι διαθέσιμοι στους συνδρομητές του καναλιού και προτείνει στους χρήστες πότε να κατεβάζουν (download) τις καινούργιες πληροφορίες των καναλιών.
Ξάκρισμα (Crop) - Η διαδικασία της κοπής και απόρριψης τμημάτων ενός γραφικού.
Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web) - Η συλλογή των πληροφοριών του Internet, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με υπερσυνδέσμους, έτσι ώστε να μπορούμε να μεταπηδάμε από το ένα έγγραφο στο άλλο.
Πηγαίος Κώδικας (Source Code) - Η σελίδα κειμένου που περιέχει όλες τις ετικέτες (tags) της HTML για τη διαμόρφωση μιας ιστοσελίδας.
Πλαίσιο (Frame) - Τμήμα ιστοσελίδας στο οποίο μπορούμε να εμφανίζουμε άλλες ιστοσελίδες.
Πλαίσιο-Στόχος (Target Frame) - Το πλαίσιο ενός συνόλου πλαισίων στο οποίο εμφανίζεται η σελίδα-στόχος ενός υπερσυνδέσμου ή ενός άλλου πλαισίου.
Πλεκτή Σάρωση (Interlacing) - Τεχνική για τη φόρτωση εικόνας, όπου η εικόνα εμφανίζεται γρήγορα στις κανονικές της διαστάσεις αλλά με μικρότερη ανάλυση και η ανάλυση βελτιώνεται σταδιακά καθώς φορτώνεται ολόκληρη η εικόνα.
Πληρεξούσιος Διακομιστής (Proxy Server) - Μέθοδος προστασίας ενός τοπικού δικτύου που απαγορεύει την πρόσβαση στο δίκτυο σ’ άλλους μέσω του Internet. Λειτουργεί δηλαδή σαν φράγμα ασφαλείας ανάμεσα στο ενδοδίκτυο και το Internet. Μια άλλη λειτουργία του είναι να κρατάει στη μνήμη τις τελευταίες ιστοσελίδες που επισκέφθηκε ένας χρήστης, ώστε ο επόμενος χρήστης που θα τις ζητήσει να τις δει αμέσως χωρίς καθυστέρηση.
Πρωτόκολλο (Protocol) - Ένα σύνολο από κανόνες και διαδικασίες για να μπορέσει να γίνει ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα σε διαφορετικά συστήματα.
Σελιδοδείκτης (Bookmark) - Επιλεγμένο κείμενο ή γραφικό που σημειώνεται μ’ ένα όνομα αναφοράς ή μ’ άλλον τρόπο, ώστε ο χρήστης να μπορεί να το εντοπίζει εύκολα.
Σύνδεση μέσω Τηλεφώνου (Dial-up Connection) - Η σύνδεση του υπολογιστή μας μ’ έναν διακομιστή μέσω modem και μιας τηλεφωνικής γραμμής.
Τείχος Προστασίας (Firewall) - Μέθοδος για την προστασία ενός δικτύου από ένα άλλο, που απαγορεύει την μη επιθυμητή πρόσβαση στο δίκτυο, ενώ δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σ’ άλλα δίκτυα που βρίσκονται εκτός του τείχους.
Υπερ-Κείμενο (Hypertext) - Κείμενο που έχει διαφορετικό χρώμα από το φόντο και το υπόλοιπο κείμενο μιας ιστοσελίδας και είναι συνήθως υπογραμμισμένο και όταν αφήνουμε πάνω του τον δείκτη του ποντικιού, παίρνει το σχήμα παλάμης και αν κάνουμε κλικ μάς μεταφέρει σε μια άλλη ιστοσελίδα ή σε μια άλλη περιοχή του ίδιου εγγράφου.
Υπερσύνδεσμος (Hyperlink) - Ένα θερμό σημείο ή ένα στοιχείο που επιτρέπει τη μεταπήδηση σε κάποια άλλη θέση του ίδιου ή ενός διαφορετικού αρχείου.
Φορέας Υπηρεσιών Internet (Internet Service Provider - ISP) - Μια εταιρεία ή ένας οργανισμός που παρέχει, έναντι χρηματικής αμοιβής, πρόσβαση σ’ άλλους υπολογιστές οι οποίοι είναι άμεσα συνδεδεμένοι στο Internet. Μπορούμε να συνδεθούμε με τον υπολογιστή του φορέα μέσω ενός modem και να έχουμε πρόσβαση στο Internet μέσω του υπολογιστή της εταιρείας. Οι φορείς υπηρεσιών Internet μπορούν να μας παραχωρήσουν και χώρο για τη δημοσίευση των δικών μας θέσεων ιστού.
Φόρμα (Form) - Ένα δομημένο έγγραφο που χρησιμοποιείται για τη συλλογή ή και τη διανομή πληροφοριών.
Φυλλομετρητής Ιστού (Web Browser) - Πρόγραμμα που ερμηνεύει και παρουσιάζει έγγραφα μορφοποιημένα για το Internet, όπως έγγραφα HTML, γραφικά ή αρχεία πολυμέσων.
Χάρτης Εικόνας (Image Map) - Ένα γραφικό που περιέχει πολλά θερμά σημεία.
Χειριστής Φόρμας (Form Handler) - Πρόγραμμα ενός διακομιστή ιστού, το οποίο χειρίζεται τις πληροφορίες των φορμών που συμπληρώνουν οι χρήστες.
Ψηφιογραφική Εικόνα (Bitmap, BMP) - Είναι ένα σύνολο δυαδικών ψηφίων (bits) που δημιουργούν ένα “ψηφιδωτό” μοτίβο ή μια εικόνα γραφικών.