ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΕΝΑ
Η καταγωγή μου είναι απο την Ανάβρα Αλμυρού (Γούρα) Νομού Μαγνησίας και ζω τα τελευταία 19 χρόνια στην Κύπρο.
Εχω μια κόρη την "Παναγιώτα" μου.
Σπουδές: ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΜΕΣΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΡΓΟΔΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΤΕΧΝΙΤΩΝ
ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ
ΠΑΡΑΔΙΔΩ ΜΑΘΗΜΑΤΑ AutoCAD στην ΚΑΤΟΙΚΙΑ μου.
ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ με πάρα πολύ απλό τρόπο ώστε να γίνετε κατανοητό πλήρως το πρόγραμμα.
ΤΗΛ. +357 99310468
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ:
Αρχιτεκτονικό γραφείο: ΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΟΛΙΔΗ
Αρχιτεκτονικό γραφείο: ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ
Αρχιτεκτονικό γραφείο: ΑΝΔΡΕΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
Αρχιτεκτονικό γραφείο: ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΜΑΚΗ
Εταιρία Ηλεκτρολογικών & Υδραυλικών Εγκαταστάσεων: ELECTROKLIMA LTD
Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009
ΜΕΝΟΥ AUTOCAD

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ Autocad
1. ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το πρόγραμμα Autocad ενεργοποιείται κάνοντας διπλό κλικ πάνω στην επιφάνεια εργασίας της οθόνης. Σ
την οθόνη μας εμφανίζεται το πεδίο λειτουργίας του προγράμματος. Αυτό αποτελείται από το πεδίο σχεδιασμού, μία γραμμή από μενού( File, Edit, κλπ) και διάφορες μπάρες από συντομεύσεις εντολών. Όλες οι εντολές που εμφανίζονται στα μενού υπάρχουν και στις μπάρες με τις συντομεύσεις. Στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζεται μία μπάρα στην οποία μπορούμε να γράψουμε τις εντολές από το πληκτρολόγιο και κάτω αυτή υπάρχει μία γραμμή, στην οποία αναφέρονται οι απόλυτες συντεταγμένες του σταυρού που υπάρχει στην οθόνη, και οχτώ (8) συντομεύσεις εντολών.
Όταν εκκινεί την λειτουργία του το πρόγραμμα πάντοτε ξεκινάει με την εμφάνιση ενός παράθυρου, μέσω του οποίου επιλέγουμε:
• Εάν ξεκινάμε ένα καινούργιο σχέδιο
• Να ανοίξουμε ένα ήδη υπάρχων σχέδιο
• Να επιλέξουμε από την βάση δεδομένων του προγράμματος τι ακριβώς θέλουμε να σχεδιάσουμε
Μπορεί επίσης να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα ανοίγοντας απευθείας το σχέδιο το οποίο επιθυμούμε, είτε αυτό είναι στον υπολογιστή είτε στην δισκέτα.
Από εδώ και πέρα γίνεται μία περιληπτική αναφορά και επεξήγηση στις εντολές που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο σχεδιασμό δισδιάστατων σχεδίων.
2. ΜΕΝΟΥ FILE :
New : Ανοίγει καινούργιο αρχείο του Autocad για να σχεδιάσουμε.
Open : Ανοίγει το σχέδιο το οποίο εμείς θέλουμε να εμφανίσουμε στην οθόνη μας. Ανοίγει παράθυρο στην οθόνη μέσα από το οποίο ψάχνουμε να βρούμε το σχέδιο που εμείς θέλουμε να ανοίξουμε.
Close : Κλείνει το σχέδιο που εκείνη τη στιγμή έχουμε ενεργοποιημένο στην οθόνη μας.
Save : Σώζει το σχέδιο που χρησιμοποιούμε. Την πρώτη φορά που την χρησιμοποιούμε, σε κάποιο σχέδιο, ανοίγει παράθυρο για να διαλέξουμε το χώρο που θέλουμε να το σώσουμε. Από εκεί και πέρα κάθε φορά που την χρησιμοποιούμε, σώζει το αρχείο όπως εμείς του ορίσαμε την πρώτη φορά. Η κίνηση της πρώτης χρήσης της εντολής γίνεται μόνο όταν το σχέδιο είναι καινούργιο, αν το σχέδιο το έχουμε ανοίξει μέσω της εντολής Open τότε από την πρώτη φορά που το χρησιμοποιούμε αυτό σώζει στο μέρος από το οποίο εμείς το ανοίξαμε.
Save as : Κάνει την ίδια λειτουργία με την παραπάνω εντολή με την διαφορά ότι κάθε φορά που το χρησιμοποιούμε ανοίγει το παράθυρο μέσω του οποίου μας ζητάει να του ορίσουμε που να σώσει το σχέδιο και με πιο όνομα.
Page setup : Ρυθμίζει τις ιδιότητες της σελίδας εκτύπωσης.
Plot preview : Κάνει προεσκόπιση της σελίδας σχεδίου που θέλουμε να τυπώσουμε. Για να κάνει αυτή την κίνηση ανοίγει ένα παράθυρο στο οποίο ζητάει κάποια στοιχεία, όπως το μέγεθος της σελίδας που θα τυπώσουμε, την κλίμακα στην οποία θα τυπώσει το σχέδιο, τι θα τυπώσει από όλο το σχέδιο και τον ορισμό τους πάχους και χρώματος γραμμών. Όταν όλα αυτά οριστούν τότε εμφανίζει στην οθόνη τον τρόπο με τον οποίο θα τυπωθεί η σελίδα.
Plot : Με αυτή την εντολή τυπώνουμε το σχέδιο ή ένα κομμάτι του σε χαρτί. Ανοίγει ένα παράθυρο όπου ζητάει σε ποιόν εκτυπωτή να στείλει το σχέδιο για εκτύπωση και όλα αυτά που αναφέραμε στην παραπάνω εντολή. Δίνει επίσης την δυνατότητα να γίνει προεσκόπιση πριν την εκτύπωση για την αποφυγή κάποιου λάθους που μπορεί να γίνει. Στο τέλος επιλέγουμε Plot και το σχέδιο βρίσκεται εκτυπωμένο σε χαρτί στον εκτυπωτή.
Exit : Κλείνει το πρόγραμμα, αφού πρώτα ρωτήσει εάν θέλουμε να σώσουμε το ή τα σχέδια που υπάρχουν ανοικτά εκείνη την στιγμή.
3. ΜΕΝΟΥ EDIT :
Undo : Αυτή η εντολή μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε απεριόριστα βήματα προς τα πίσω, όταν ανακαλύψουμε ότι από ένα σημείο και μετά αυτά που έχουμε κάνει είναι λάθος.
Redo : Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε την εντολή Undo για κάποια βήματα και μετά δούμε ότι προχωρήσαμε πολύ προς τα πίσω, τότε με αυτή την εντολή προχωράμε μπροστά.
4. ΜΕΝΟΥ VIEW :
Ζoom : Σε αυτή την περίπτωση έχουμε την ύπαρξη ενός υπομενού το οποίο μας δίνει την δυνατότητα διαφορετικού τρόπου χρήσης αυτής της εντολής.
Zoom Previous : Γυρνάει στην προηγούμενη θέση από την οποία κοιτάμε το σχέδιο, όταν έχουμε κάποια αλλαγή ως προς την θέση αυτή.
Zoom all: Μας εμφανίζει στην οθόνη όλα όσα είναι σχεδιασμένα
Zoom window : Διαλέγουμε με την δημιουργία ενός παράθυρου το κομμάτι του σχεδίου στο οποίο θέλουμε να ζουμάρουμε.
Zoom in : Ζουμάρει προς το σχέδιο
Zoom out: Κάνει την ανάποδη κίνηση με την παραπάνω εντολή.
Zoom realtime : Εμφανίζεται στην οθόνη ένας φακός με τα σύμβολα +,- σε δύο πλευρές του. Κρατώντας πατημένο το αριστερό κουμπί του ποντικιού και κινώντας δεξιά ή αριστερά το φακό αυτό ζουμάρει ή ξεζουμάρει αντίστοιχα.
Pan : Πάλι έχουμε την περίπτωση του υπομενού
Pan realtime : Εμφανίζεται στην οθόνη ένα χέρι όπου χρησιμοποιώντας πιάνουμε το σχέδιο και το κουνάμε προς όποια κατεύθυνση εμείς θέλουμε.
Toolbars : Ανοίγει παράθυρο από το οποίο επιλέγουμε ποιες μπάρες με συντομεύσεις εντολών θέλουμε να φαίνονται στην οθόνη μας.
5. ΜΕΝΟΥ FORMAT :
Layer : Ανοίγει ένα παράθυρο στο οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε και να κάνουμε αλλαγές στα επίπεδα σχεδίασης. Τα επίπεδα σχεδίασης μας δίνουν την δυνατότητα να χωρίσουμε το σχέδιο σε κομμάτια και κάθε φορά εμείς να επιλέγουμε ποια θέλουμε να εμφανίζονται στην οθόνη μας για επεξεργασία. Π.χ. Θέλουμε να βλέπουμε χωρίς διαστάσεις το σχέδιο, τότε απενεργοποιούμε το επίπεδο σχεδίασης των διαστάσεων, οπότε βλέπουμε το σχέδιο χωρίς διαστάσεις. Σε αυτά τα επίπεδα μπορούμε να ορίσουμε σε κάθε ένα από αυτά με τι πάχος γραμμής μπορούμε να σχεδιάσουμε, τι χρώμα θα έχει κάθε τι που σχεδιάζουμε στο επίπεδο που είναι ενεργοποιημένο και άλλα πολλά.
Drawing Limits : Με αυτή την εντολή μας δίνεται η ευκολία να περιορίσουμε τα όρια σχεδίασης π.χ. σε κόλλα Α4 έτσι ώστε ότι σχεδιάζουμε να ξέρουμε ότι θα χωρέσει στο μέγεθος της κόλλας που θέλουμε να τυπώσουμε.
6. ΜΕΝΟΥ DRAW :
Line : Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να σχεδιάσουμε γραμμές. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να σχεδιαστεί μία γραμμή. Μπορούμε απλά με το ποντίκι να ορίσουμε αρχή και τέλος, μπορούμε να δώσουμε συντεταγμένες αρχής και τέλους ή και με συνδυασμό των δύο τρόπων.
Υπάρχουν διάφορες εντολές που βοηθούν στην επιλογή του σωστού σημείου αρχής ή τέλους μίας γραμμής. Η εντολή Osnap βρίσκεται στην μπάρα στο κάτω μέρος της οθόνης. Ενεργοποιώντας την, μπορούμε να επιλέξουμε το σημείο που εμείς θέλουμε πάνω από μία γραμμή, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που βάζουμε εμείς. Οι ρυθμίσεις αυτές γίνονται πατώντας δεξί πλήκτρο ποντικιού πάνω από την εντολή, οπότε ανοίγει παράθυρο με τις ρυθμίσεις της εντολής.
Μπορούμε να βάζουμε συντεταγμένες, αυτές χωρίζονται σε καρτεσιανές και σε πολικές και αυτές με την σειρά τους, να είναι απόλυτες ή σχετικές. Οι καρτεσιανές είναι σύμφωνα με τους άξονες Χ,Υ που φαίνονται κάτω αριστερά στην οθόνη. Οι απόλυτες είναι οι αποστάσεις (χ,y) από τους άξονες Υ,Χ αντίστοιχα. Οι σχετικές συνταγμένες διαφέρουν από τις απόλυτες, στο γεγονός ότι δίνουμε συντεταγμένες από το σημείο που εμείς έχουμε ορίσει ότι η γραμμή μας ξεκινάει, ουσιαστικά σαν να μεταφέραμε τους καρτεσιανούς άξονες σε ένα νέο σημείο και δίνουμε συντεταγμένες από την νέα θέση των αξόνων. Όταν βάζουμε σχετικές συντεταγμένες βάζουμε μπροστά από τις συντεταγμένες το σύμβολο @.
Στις πολικές συντεταγμένες δίνουμε το μήκος της γραμμής (α) και την γωνία (β) που σχηματίζεται από αυτή και τον άξονα Χ.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Πάλι διαχωρίζονται σε απόλυτες και σχετικές με τον ίδιο τρόπο που αναφέραμε παραπάνω.
Arc : Υπό μενού με το οποίο μας δίνεται η δυνατότητα να σχεδιάσουμε με διαφορετικούς τρόπους μία καμπύλη.
Circle : Υπό μενού με το οποίο μας δίνεται η δυνατότητα να σχεδιάσουμε ένα κύκλο με διαφορετικούς τρόπους.
Rectangle : Σχεδιάζουμε ένα ορθογώνιο
Polygon : Σχεδιάζουμε ένα πολύγωνο
Ellipse : Υπό μενού το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να σχεδιάσουμε με διαφορετικούς τρόπους μία έλλειψη.
Polyline : Οι εντολές Line και Arc χρησιμοποιούνται για σχεδιάσουν κάτι διαφορετικό, ευθεία γραμμή και καμπύλη γραμμή. Η εντολή Polyline είναι δύο σε ένα, μπορούμε να ξεκινήσουμε να σχεδιάσουμε μία ευθεία γραμμή και μετά να την κάνουμε καμπύλη, χωρίς κάθε φορά να επιλέγουμε εξ αρχής την εντολή που θέλουμε και να ορίζουμε από ποιο σημείο να ξεκινήσει. Ουσιαστικά επιταχύνει τον τρόπο σχεδίασης με αυτό τον τρόπο και εκτός αυτού δίνει και κάποιες άλλες δυνατότητες, όπως η αλλαγή του πάχους γραμμής.
Text : Υπό μενού που μας δίνει την δυνατότητα να γράψουμε ένα κείμενο είτε σε μία γραμμή (single line text) είτε σε πολλές γραμμές (multiline text).
Hatch : Στις τομές των κομματιών που σχεδιάζουμε τοποθετείται διαγράμμιση για τον ορισμό του κομμένου κομματιού. Αυτό γίνεται με αυτή την εντολή, εμφανίζει ένα παράθυρο από το οποίο επιλέγουμε την μορφή των γραμμών που θα χρησιμοποιηθούν για την διαγράμμιση και το χώρο στον οποίο θα γίνει η διαγράμμιση.
7. ΜΕΝΟΥ DIMENSION:
Quick Dimension : Με αυτή την εντολή μπορούμε να βάλουμε μία διάσταση σε μία γραμμή ή σε καμπύλη, χωρίς να χρειάζεται να ορίσουμε το τύπο της διάστασης (ευθυγραμμισμένη με την γραμμή, κατακόρυφη κ.α).
Linear : Βάζει διάσταση μόνο σε ευθύγραμμα τμήματα ή ανάμεσα σε δύο σημεία και την τοποθετεί κατακόρυφα ή οριζόντια.
Aligned : Βάζει διαστάσεις ευθυγραμμισμένες με την κλίση που μπορεί να έχει το ευθύγραμμο τμήμα
Radius : Τοποθετεί διάσταση σε καμπύλη ή κύκλο, δείχνοντας όμως την ακτίνα.
Diameter: Χρησιμοποιείται για να βάζει διάσταση σε κύκλους και αναγράφει μόνο την διάμετρο.
Angular : Χρησιμοποιείται για να βάζει διάσταση σε γωνίες
Style : Με αυτή την εντολή ορίζουμε τις ιδιότητες των διαστάσεων, όπως το πάχος της γραμμής, το μέγεθος και το σχέδιο των βελών που ορίζουν την αρχή και το τέλος των διαστάσεων.
Override : Με αυτή την εντολή μπορούμε να αλλάξουμε τον αριθμό που γράφει η διάσταση με κάποιο άλλο νούμερο ή με κάποιο κείμενο.
8. ΜΕΝΟΥ MODIFY
Properties : Μπορούμε με αυτή την εντολή να αλλάξουμε τις ιδιότητες οποιουδήποτε στοιχείου που αποτελεί το σχέδιο μας. Αυτό μπορεί να είναι γραμμή, διάσταση, διαγράμμιση και πολλά άλλα. Όταν ενεργοποιούμε αυτή την εντολή ανοίγει ένα παράθυρο το οποίο περιέχει ιδιότητες για όλα τα στοιχεία. Για να αλλάξουμε τις ιδιότητες π.χ. μίας γραμμής, την επιλέγουμε και μετά επιλέγουμε αυτή την εντολή. Τότε ανοίγει ένα παράθυρο το οποίο περιέχει όλες τις ιδιότητες της συγκεκριμένης γραμμής, οι οποίες είναι ελεύθερες να αλλάξουν σύμφωνα με τις απαιτήσεις του σχεδιαστή.
Match Properties : Όταν έχουμε δύο στοιχεία τα οποία θέλουμε να έχουν τις ίδιες ιδιότητες και ήδη το ένα στοιχείο έχει τις συγκεκριμένες ιδιότητες. Τότε χρησιμοποιώντας αυτή την εντολή μετατρέπουμε τις ιδιότητες και του δεύτερου στοιχείου να ταιριάζουν με του πρώτου.
Erase: Εάν κάπου έχουμε κάνει κάποιο λάθος ή έχουμε σχεδιάσει μία βοηθητική γραμμή και πρέπει να σβηστεί, τότε χρησιμοποιούμε αυτή την εντολή.
Copy : Πολλές φορές σε ένα σχέδιο υπάρχουν αντικείμενα τα οποία είναι ακριβώς ίδια, απλώς βρίσκονται σε διαφορετικό σημείο. Με αυτή την εντολή μπορούμε να αντιγράψουμε αυτό που θέλουμε και να το μεταφέρουμε εκεί που το χρειαζόμαστε.
Mirror : Πολλά σχέδια είναι συμμετρικά, δηλαδή η δεξιά πλευρά του να είναι ακριβώς η ίδια με την αριστερή. Το να σχεδιαστεί ένα τέτοιο σχέδιο κανονικά είναι χάσιμο χρόνου. Αυτή η εντολή μας δίνει την δυνατότητα να σχεδιάσουμε το μισό σχέδιο και μετά χρησιμοποιώντας μία γραμμή, που παίζει το ρόλο του καθρέπτη, να σχεδιαστεί αυτόματα ακριβώς ανάποδα το υπόλοιπο συμμετρικό σχέδιο.
Offset : Με αυτή την εντολή μπορούμε να σχεδιάσουμε παράλληλες γραμμές, χρησιμοποιώντας ως βάση ήδη σχεδιασμένες γραμμές, ευθείες ή καμπύλες. Ορίζουμε την απόσταση που θέλουμε να απέχουν μεταξύ τους και ενεργοποιούμε ξανά την εντολή για να σχεδιαστούν οι παράλληλες γραμμές.
Array : Όταν έχουμε πολλά όμοια αντικείμενα να σχεδιάσουμε, τα οποία είναι τοποθετημένα με κάποια σειρά , π.χ. γραμμές και στήλες σε ίσες αποστάσεις ή σε κύκλο με συγκεκριμένη γωνία μεταξύ τους. Τότε χρησιμοποιούμε αυτή την εντολή, οπότε ανοίγει ένα παράθυρο, όπου αρχικά ορίζουμε τον τρόπο που πρέπει να τοποθετηθούν (κύκλο ή γραμμή ή στήλη). Μετά ορίζουμε το αντικείμενο και τέλος την απόσταση μεταξύ τους. Με αυτό τον τρόπο κερδίζουμε χρόνο και τη βαρετή δουλειά να σχεδιάζουμε συνέχεια τα ίδια αντικείμενα.
Move : Πολλές φορές όταν σχεδιάζουμε φτιάχνουμε κάτι και μετά το τοποθετούμε στη σωστή του θέση ή φτιάχνουμε κάτι και μετά αντιλαμβανόμαστε ότι είναι σε λάθος θέση. Με αυτή την εντολή μπορούμε να μετακινήσουμε κάτι και να το τοποθετήσουμε στη σωστή του θέση.
Rotate : Μπορούμε να σχεδιάσουμε κάποιο αντικείμενο και μετά να θέλουμε να το περιστρέψουμε σύμφωνα με κάποια γωνία. Με αυτή την εντολή μπορούμε να το κάνουμε αυτό, Αρχικά ορίζουμε το κομμάτι, μετά το σημείο περιστροφής και τέλος την γωνία που θέλουμε.
Trim : Για να σχεδιάσουμε ένα αντικείμενο πολλές φορές χρησιμοποιούμε βοηθητικές γραμμές για να επιταχύνουμε τον τρόπο σχεδίασης. Γι’ αυτό τον λόγο στο τέλος του σχεδίου υπάρχουν γραμμές, που ενώ μπορεί να ανήκουν στο αντικείμενο, έχουν τμήματα τα οποία δεν ανήκουν στο σχέδιο. Με αυτή την εντολή μπορούμε να διαγράψουμε αυτά τα τμήματα χωρίς όμως να επιρρεαστεί το σχέδιο. Ουσιαστικά ψαλλιδίζουμε την γραμμή με την βοήθεια άλλων γραμμών του σχεδίου. Πρώτα ορίζουμε τις γραμμές , με τις οποίες θέλουμε να ψαλλιδίσουμε και μετά το τμήμα που θέλουμε να διαγραφεί.
Extend : Για λόγους όμοιους με της παραπάνω εντολής, υπάρχουν φορές που θέλουμε να επεκτείνουμε κάποια γραμμή. Τότε με αυτή την εντολή ορίζουμε την γραμμή μέχρι την οποία θέλουμε να δείξουμε μέχρι που να επεκταθεί η γραμμή μας και μετά επιλέγουμε την προς επέκταση γραμμή.
Chamfer : Όταν έχουμε μία γωνία που σχηματίζεται από δύο ευθείες, την οποία θέλουμε να σπάσει όπως φαίνεται στο σχήμα.
Τότε χρησιμοποιούμε το chamfer, υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει αυτό, α) να δοθούν οι αποστάσεις του αρχικού και τελικού σημείου της ευθείας από την κορφή της γωνίας και β) να δοθεί η απόσταση του αρχικού σημείου της ευθείας από την κορφή και η γωνία που σχηματίζεται μεταξύ της μίας ευθείας και της κεκλιμένης ευθείας που θα δημιουργηθεί.
Fillet : Όπως στην παραπάνω περίπτωση , με την διαφορά ότι θέλουμε μία καμπύλη να ενώνει τις δύο ευθείες. Τότε χρησιμοποιούμε το Fillet, όπου ορίζουμε την ακτίνα της καμπύλης και τέλος την γωνία που θέλουμε να μετατρέψουμε.
9. ΜΕΝΟΥ WINDOW
Σε αυτό το μενού περιέχει εντολές που βοηθούν στην τοποθέτηση των παράθυρων που περιέχουν διαφορετικά σχέδια (Cascade, Tile, Arrange Icons), το κλείσιμο τους (Close, Close All) και την επιλογή ποιο είναι ενεργοποιημένο.
10. ΜΕΝΟΥ HELP
Σε αυτό το μενού υπάρχει η λεγόμενη βοήθεια και κάποια άλλα στοιχεία που αφορούν το πρόγραμμα
11. ΜΠΑΡΑ ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΩΝ
Ortho : Όταν είναι ενεργοποιημένο τότε οι γραμμές που θέλουμε να σχεδιάσουμε είναι πάντα ευθυγραμμισμένες με τους καρτεσιανούς άξονες που βλέπουμε στην οθόνη μας.
Otrack : Όταν είναι ενεργοποιημένο προεκτείνει νοητά γραμμές που υπάρχουν ήδη στο σχέδιο μας και σε συνδυασμό με την εντολή Osnap μας βοηθάει να επιλέγουμε σημεία, τα οποία είναι τομή κάποιων ευθειών, που όμως δεν φαίνονται εκτός και αν προεκταθούν.
Arc : Υπό μενού με το οποίο μας δίνεται η δυνατότητα να σχεδιάσουμε με διαφορετικούς τρόπους μία καμπύλη.
Circle : Υπό μενού με το οποίο μας δίνεται η δυνατότητα να σχεδιάσουμε ένα κύκλο με διαφορετικούς τρόπους.
Rectangle : Σχεδιάζουμε ένα ορθογώνιο
Polygon : Σχεδιάζουμε ένα πολύγωνο
Ellipse : Υπό μενού το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να σχεδιάσουμε με διαφορετικούς τρόπους μία έλλειψη.
Polyline : Οι εντολές Line και Arc χρησιμοποιούνται για σχεδιάσουν κάτι διαφορετικό, ευθεία γραμμή και καμπύλη γραμμή. Η εντολή Polyline είναι δύο σε ένα, μπορούμε να ξεκινήσουμε να σχεδιάσουμε μία ευθεία γραμμή και μετά να την κάνουμε καμπύλη, χωρίς κάθε φορά να επιλέγουμε εξ αρχής την εντολή που θέλουμε και να ορίζουμε από ποιο σημείο να ξεκινήσει. Ουσιαστικά επιταχύνει τον τρόπο σχεδίασης με αυτό τον τρόπο και εκτός αυτού δίνει και κάποιες άλλες δυνατότητες, όπως η αλλαγή του πάχους γραμμής.
Text : Υπό μενού που μας δίνει την δυνατότητα να γράψουμε ένα κείμενο είτε σε μία γραμμή (single line text) είτε σε πολλές γραμμές (multiline text).
Hatch : Στις τομές των κομματιών που σχεδιάζουμε τοποθετείται διαγράμμιση για τον ορισμό του κομμένου κομματιού. Αυτό γίνεται με αυτή την εντολή, εμφανίζει ένα παράθυρο από το οποίο επιλέγουμε την μορφή των γραμμών που θα χρησιμοποιηθούν για την διαγράμμιση και το χώρο στον οποίο θα γίνει η διαγράμμιση.
7. ΜΕΝΟΥ DIMENSION:
Quick Dimension : Με αυτή την εντολή μπορούμε να βάλουμε μία διάσταση σε μία γραμμή ή σε καμπύλη, χωρίς να χρειάζεται να ορίσουμε το τύπο της διάστασης (ευθυγραμμισμένη με την γραμμή, κατακόρυφη κ.α).
Linear : Βάζει διάσταση μόνο σε ευθύγραμμα τμήματα ή ανάμεσα σε δύο σημεία και την τοποθετεί κατακόρυφα ή οριζόντια.
Aligned : Βάζει διαστάσεις ευθυγραμμισμένες με την κλίση που μπορεί να έχει το ευθύγραμμο τμήμα
Radius : Τοποθετεί διάσταση σε καμπύλη ή κύκλο, δείχνοντας όμως την ακτίνα.
Diameter: Χρησιμοποιείται για να βάζει διάσταση σε κύκλους και αναγράφει μόνο την διάμετρο.
Angular : Χρησιμοποιείται για να βάζει διάσταση σε γωνίες
Style : Με αυτή την εντολή ορίζουμε τις ιδιότητες των διαστάσεων, όπως το πάχος της γραμμής, το μέγεθος και το σχέδιο των βελών που ορίζουν την αρχή και το τέλος των διαστάσεων.
Override : Με αυτή την εντολή μπορούμε να αλλάξουμε τον αριθμό που γράφει η διάσταση με κάποιο άλλο νούμερο ή με κάποιο κείμενο.
8. ΜΕΝΟΥ MODIFY
Properties : Μπορούμε με αυτή την εντολή να αλλάξουμε τις ιδιότητες οποιουδήποτε στοιχείου που αποτελεί το σχέδιο μας. Αυτό μπορεί να είναι γραμμή, διάσταση, διαγράμμιση και πολλά άλλα. Όταν ενεργοποιούμε αυτή την εντολή ανοίγει ένα παράθυρο το οποίο περιέχει ιδιότητες για όλα τα στοιχεία. Για να αλλάξουμε τις ιδιότητες π.χ. μίας γραμμής, την επιλέγουμε και μετά επιλέγουμε αυτή την εντολή. Τότε ανοίγει ένα παράθυρο το οποίο περιέχει όλες τις ιδιότητες της συγκεκριμένης γραμμής, οι οποίες είναι ελεύθερες να αλλάξουν σύμφωνα με τις απαιτήσεις του σχεδιαστή.
Match Properties : Όταν έχουμε δύο στοιχεία τα οποία θέλουμε να έχουν τις ίδιες ιδιότητες και ήδη το ένα στοιχείο έχει τις συγκεκριμένες ιδιότητες. Τότε χρησιμοποιώντας αυτή την εντολή μετατρέπουμε τις ιδιότητες και του δεύτερου στοιχείου να ταιριάζουν με του πρώτου.
Erase: Εάν κάπου έχουμε κάνει κάποιο λάθος ή έχουμε σχεδιάσει μία βοηθητική γραμμή και πρέπει να σβηστεί, τότε χρησιμοποιούμε αυτή την εντολή.
Copy : Πολλές φορές σε ένα σχέδιο υπάρχουν αντικείμενα τα οποία είναι ακριβώς ίδια, απλώς βρίσκονται σε διαφορετικό σημείο. Με αυτή την εντολή μπορούμε να αντιγράψουμε αυτό που θέλουμε και να το μεταφέρουμε εκεί που το χρειαζόμαστε.
Mirror : Πολλά σχέδια είναι συμμετρικά, δηλαδή η δεξιά πλευρά του να είναι ακριβώς η ίδια με την αριστερή. Το να σχεδιαστεί ένα τέτοιο σχέδιο κανονικά είναι χάσιμο χρόνου. Αυτή η εντολή μας δίνει την δυνατότητα να σχεδιάσουμε το μισό σχέδιο και μετά χρησιμοποιώντας μία γραμμή, που παίζει το ρόλο του καθρέπτη, να σχεδιαστεί αυτόματα ακριβώς ανάποδα το υπόλοιπο συμμετρικό σχέδιο.
Offset : Με αυτή την εντολή μπορούμε να σχεδιάσουμε παράλληλες γραμμές, χρησιμοποιώντας ως βάση ήδη σχεδιασμένες γραμμές, ευθείες ή καμπύλες. Ορίζουμε την απόσταση που θέλουμε να απέχουν μεταξύ τους και ενεργοποιούμε ξανά την εντολή για να σχεδιαστούν οι παράλληλες γραμμές.
Array : Όταν έχουμε πολλά όμοια αντικείμενα να σχεδιάσουμε, τα οποία είναι τοποθετημένα με κάποια σειρά , π.χ. γραμμές και στήλες σε ίσες αποστάσεις ή σε κύκλο με συγκεκριμένη γωνία μεταξύ τους. Τότε χρησιμοποιούμε αυτή την εντολή, οπότε ανοίγει ένα παράθυρο, όπου αρχικά ορίζουμε τον τρόπο που πρέπει να τοποθετηθούν (κύκλο ή γραμμή ή στήλη). Μετά ορίζουμε το αντικείμενο και τέλος την απόσταση μεταξύ τους. Με αυτό τον τρόπο κερδίζουμε χρόνο και τη βαρετή δουλειά να σχεδιάζουμε συνέχεια τα ίδια αντικείμενα.
Move : Πολλές φορές όταν σχεδιάζουμε φτιάχνουμε κάτι και μετά το τοποθετούμε στη σωστή του θέση ή φτιάχνουμε κάτι και μετά αντιλαμβανόμαστε ότι είναι σε λάθος θέση. Με αυτή την εντολή μπορούμε να μετακινήσουμε κάτι και να το τοποθετήσουμε στη σωστή του θέση.
Rotate : Μπορούμε να σχεδιάσουμε κάποιο αντικείμενο και μετά να θέλουμε να το περιστρέψουμε σύμφωνα με κάποια γωνία. Με αυτή την εντολή μπορούμε να το κάνουμε αυτό, Αρχικά ορίζουμε το κομμάτι, μετά το σημείο περιστροφής και τέλος την γωνία που θέλουμε.
Trim : Για να σχεδιάσουμε ένα αντικείμενο πολλές φορές χρησιμοποιούμε βοηθητικές γραμμές για να επιταχύνουμε τον τρόπο σχεδίασης. Γι’ αυτό τον λόγο στο τέλος του σχεδίου υπάρχουν γραμμές, που ενώ μπορεί να ανήκουν στο αντικείμενο, έχουν τμήματα τα οποία δεν ανήκουν στο σχέδιο. Με αυτή την εντολή μπορούμε να διαγράψουμε αυτά τα τμήματα χωρίς όμως να επιρρεαστεί το σχέδιο. Ουσιαστικά ψαλλιδίζουμε την γραμμή με την βοήθεια άλλων γραμμών του σχεδίου. Πρώτα ορίζουμε τις γραμμές , με τις οποίες θέλουμε να ψαλλιδίσουμε και μετά το τμήμα που θέλουμε να διαγραφεί.
Extend : Για λόγους όμοιους με της παραπάνω εντολής, υπάρχουν φορές που θέλουμε να επεκτείνουμε κάποια γραμμή. Τότε με αυτή την εντολή ορίζουμε την γραμμή μέχρι την οποία θέλουμε να δείξουμε μέχρι που να επεκταθεί η γραμμή μας και μετά επιλέγουμε την προς επέκταση γραμμή.
Chamfer : Όταν έχουμε μία γωνία που σχηματίζεται από δύο ευθείες, την οποία θέλουμε να σπάσει όπως φαίνεται στο σχήμα.
Τότε χρησιμοποιούμε το chamfer, υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει αυτό, α) να δοθούν οι αποστάσεις του αρχικού και τελικού σημείου της ευθείας από την κορφή της γωνίας και β) να δοθεί η απόσταση του αρχικού σημείου της ευθείας από την κορφή και η γωνία που σχηματίζεται μεταξύ της μίας ευθείας και της κεκλιμένης ευθείας που θα δημιουργηθεί.
Fillet : Όπως στην παραπάνω περίπτωση , με την διαφορά ότι θέλουμε μία καμπύλη να ενώνει τις δύο ευθείες. Τότε χρησιμοποιούμε το Fillet, όπου ορίζουμε την ακτίνα της καμπύλης και τέλος την γωνία που θέλουμε να μετατρέψουμε.
9. ΜΕΝΟΥ WINDOW
Σε αυτό το μενού περιέχει εντολές που βοηθούν στην τοποθέτηση των παράθυρων που περιέχουν διαφορετικά σχέδια (Cascade, Tile, Arrange Icons), το κλείσιμο τους (Close, Close All) και την επιλογή ποιο είναι ενεργοποιημένο.
10. ΜΕΝΟΥ HELP
Σε αυτό το μενού υπάρχει η λεγόμενη βοήθεια και κάποια άλλα στοιχεία που αφορούν το πρόγραμμα
11. ΜΠΑΡΑ ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΩΝ
Ortho : Όταν είναι ενεργοποιημένο τότε οι γραμμές που θέλουμε να σχεδιάσουμε είναι πάντα ευθυγραμμισμένες με τους καρτεσιανούς άξονες που βλέπουμε στην οθόνη μας.
Otrack : Όταν είναι ενεργοποιημένο προεκτείνει νοητά γραμμές που υπάρχουν ήδη στο σχέδιο μας και σε συνδυασμό με την εντολή Osnap μας βοηθάει να επιλέγουμε σημεία, τα οποία είναι τομή κάποιων ευθειών, που όμως δεν φαίνονται εκτός και αν προεκταθούν.
Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ-ΣΥΜΒΟΛΑ

Ελληνικό πληκτρολόγιο – Σημεία στίξης και σύμβολα
________________________________________
Καθώς έχει τύχει και σε μένα πολλές φορές να χρειάζομαι να πληκτρολογήσω ένα σύμβολο στο πληκτρολόγιο και να μην ξέρω που βρίσκεται, ή ποιον συνδυασμό πλήκτρων πρέπει να χρησιμοποιήσω, έκανα μια σύντομη αναζήτηση και συγκέντρωσα μερικά. Φυσικά, μερικά απ’ αυτά είναι ήδη γνωστά στους περισσότερους, αλλά για λόγους τάξης τα παραθέτω κι αυτά.
Υπάρχει και η περίπτωση όπου πάνω στο πληκτρολόγιο δεν αναγράφονται οι ελληνικοί χαρακτήρες, οπότε θα είναι χρήσιμο και σ’ αυτούς που έχουν τέτοιο πληκτρολόγιο.
Θα αναφέρουμε κάποια βασικά.
Έχουμε και λέμε (η γλώσσα του πληκτρολογίου πρέπει να είναι γυρισμένη στα ελληνικά):
Γράμματα
Θ -> U
Ξ -> J
Ψ -> C
Ω -> V
ς -> W
Σημεία στίξης
΄ -> ; (και στην συνέχεια το φωνήεν που θέλουμε να μπει ο τόνος)
; -> Q
: -> Shift+Q
¨ -> Shift+; (αφού τα πατήσουμε, τα αφήνουμε και στην συνέχεια πατάμε το φωνήεν που θέλουμε να μπουν τα διαλυτικά)
΅ -> Shift+W (όπως πριν)
Σύμβολα
€ -> Ctrl+Alt+E
« -> Ctrl+Alt+[
» -> Ctrl+Alt+]
± -> Ctrl+Alt+-
½ -> Ctrl+Alt+=
² -> Ctrl+Alt+2
³ -> Ctrl+Alt+3
© -> Ctrl+Alt+C
® -> Ctrl+Alt+R
° -> Ctrl+Alt+0 (βαθμοί Κελσίου)
ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
Δωρεάν προγράμματα, παιχνίδια, μουσική, ταινίες, ηλεκτρονικά βιβλία (e-books)
Προειδοποίηση: Μερικές από τις ακόλουθες σελίδες που καταγράφονται, εκτός από το νόμιμο περιεχόμενο και υλικό, περιέχουν και παράνομο (πιθανόν και επιβλαβές) που ενδεχομένως να επιφέρουν και ποινικές ευθύνες, καθώς μπορεί να άπτονται πνευματικών δικαιωμάτων. Επιπλέον, το δωρεάν «download» πολλές φορές γίνεται με την συνοδεία κακόβουλου λογισμικού (ιοί, trojans, spyware κλπ.). Η επίσκεψη σ’ αυτές γίνεται με προσωπική ευθύνη.
Επίσης είναι σκόπιμο να διευκρινιστεί πως δωρεάν με «δωρεάν» έχει διαφορά. Έτσι άλλο είναι το «freeware» και άλλο (πολλές φορές) το «free». Στην πρώτη περίπτωση, μιλάμε για απολύτως ελεύθερη και νόμιμη χρήση (πολλές φορές και διανομή, ή τροποποίηση), ενώ στην δεύτερη τα πράγματα είναι λίγο μπερδεμένα, καθώς μπορεί να σημαίνει δοκιμαστική χρήση, χρήση υπό προϋποθέσεις, χρήση με περιορισμένες δυνατότητες, χρήση και διακίνηση χωρίς την άδεια και συναίνεση του δημιουργού (παράνομο) και χρήση με πλήρεις δυνατότητες ως αποτέλεσμα του «ξεκλειδώματος» του υλικού-προϊόντος (κάτι που είναι επίσης παράνομο).
________________________________________
warez-bb.org – Ο παράδεισος των λεγόμενων «warez sites» κι απ’ τις πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες παγκοσμίως (με βάση τα στατιστικά της Alexa).
Αρκετές είναι και οι ελληνικές «warez» ιστοσελίδες με πιο δημοφιλείς τις:
ellinadiko.com (από τις πιο δημοφιλείς στην Ελλάδα, με βάση τα στατιστικά της Alexa)
thegreekz.com («εκπέμπει» και στο greekzlive.com)
pareoula-forum.com
Από τις ελληνικές torrent ιστοσελίδες, ξεχωρίζουν οι:
gamato.info (η καλύτερη ίσως επιλογή, καθώς η εγγραφή είναι ελεύθερη και δεν υπάρχει «ratio», χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι σημείο εκμετάλλευσης).
blue-whitegt.com (οι εγγραφές επιτρέπονται κατά διαστήματα).
greek-tracker.com
Εναλλακτικά, όποιος θέλει να παρακολουθήσει στον υπολογιστή του ελληνικές ταινίες, σειρές και διάφορες εκπομπές (σε σχετικά χαμηλή ποιότητα εικόνας), μάλλον θα πρέπει να κάνει μια επίσκεψη το:
greek-movies.com
________________________________________
Αν σας αρέσει το διάβασμα, ίσως μπορείτε να βρείτε αρκετά ενδιαφέροντα βιβλία (σε μορφή pdf, doc και html, δωρεάν και επί πληρωμή) στα ακόλουθα:
Ελληνικά:
e-bookshop.gr
mikrosapoplous.gr (αρχαία ελληνικά κείμενα στα ελληνικά).
myriobiblos.gr/greekliterature
sarantakos.com/keimena.html
e-vivlia.blogspot.com
snhell.gr
scribd.com/groups/documents/2500-greek-ebooks?page=1
childrensbooksonline.org/library-translations.htm (παιδικά, μεταφρασμένα στα ελληνικά).
junior.gr/paramyt-index.html (παραμύθια).
hellasgr.com/creations_pdf_ebooks.html
greekddl.com/il.-biblia
homepages.pathfinder.gr/hermeia/ebook.htm
altfactor.ath.cx/library/fiction.html
Ξενόγλωσσα:
en.wikibooks.org
scribd.com
manybooks.net
ebookshare.net
gutenberg.org
fictionwise.com
feedbooks.com
worldlibrary.net
digitalbookindex.org
Για κινητά τηλέφωνα (ξενόγλωσσα):
booksinmyphone.com
Τεχνολογικά βιβλία (ξενόγλωσσα):
freecomputerbooks.com
freetechbooks.com
onlinecomputerbooks.com
________________________________________
Γι’ αυτούς που το κινητό τους τηλέφωνο, δεν είναι μόνο μια συσκευή ομιλίας, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο:
ipmart-forum.com
________________________________________
Αν θέλετε να χτίσετε την δική σας ιστοσελίδα, σε δικό σας σέρβερ, οι επιλογές είναι αρκετές, δωρεάν και φυσικά απολύτως νόμιμες.
Για λογισμικό forum με ελληνική υποστήριξη:
SMF: simplemachines.org
PHP BB: phpbb.com
Αν θέλετε να στήσετε το δικό ιστολόγιο (blog), η απόλυτη ίσως λύση ακούει στο όνομα:
Wordpress: wordpress.org
Αρκετές είναι και οι επιλογές για την δημιουργία portal (CMS=Content Management System). Ενδεικτικά:
Drupal: drupal.org
Joomla: joomla.org
Mambo: mamboserver.com
MK Portal: mkportal.it (συνεργάζεται πολύ καλά και με το SMF).
Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν portal και το Wordpress (wordpress.org).
Αν στην ιστοσελίδα σας, θέλετε να προσθέσετε και μια γκαλερί φωτογραφιών (Image Gallery), η πιο δημοφιλής επιλογή ακούει στο όνομα:
Coppermine: coppermine-gallery.net
Για δωρεάν λογισμικό ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop):
oscommerce.com
prestashop.com
agoracart.com
zen-cart.com
Αν ενδιαφέρεστε να δημιουργήσετε μια σελίδα γνωριμιών, μια καλή επιλογή είναι το:
osDate: forum.tufat.com/forumdisplay.php?f=13
Αξιόλογο και δημοφιλές λογισμικό δημιουργίας tracker (torrents) είναι το:
Btit: btiteam.org
________________________________________
Αρκετά είναι και τα λεγόμενα προγράμματα-κλώνοι για δημοφιλείς υπηρεσίες, όπως:
Wikipedia:
MediaWiki: mediawiki.org (το αυθεντικό λογισμικό της Βικιπαίδεια)
PmWiki: pmwiki.org
DokuWiki: dokuwiki.org
TikiWiki: tikiwiki.org
YouTube:
PHPmotion: phpmotion.com
ClipBucket: clip-bucket.com
VidiScript: vidiscript.com
Δείτε περισσότερα εδώ: belmos.com/index.php?board=44.0.
________________________________________
Μερικές σελίδες όπου μπορείτε να βρείτε δωρεάν και επί πληρωμή scripts:
hotscripts.com
scriptdungeon.com
sourcecodeonline.com
________________________________________
Μερικές από τις ιστοσελίδες όπου φιλοξενούνται ελληνικοί και ξένοι ερασιτεχνικοί υπότιτλοι ταινιών, είναι οι ακόλουθες:
tvsubtitles.net
subs4free.com
opensubtitles.org
greeksubs.ws
movieplace.tv
greeksubtitlesproject.com
podnapisi.net
allsubs.org
ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
Προειδοποίηση: Μερικές από τις ακόλουθες σελίδες που καταγράφονται, εκτός από το νόμιμο περιεχόμενο και υλικό, περιέχουν και παράνομο (πιθανόν και επιβλαβές) που ενδεχομένως να επιφέρουν και ποινικές ευθύνες, καθώς μπορεί να άπτονται πνευματικών δικαιωμάτων. Επιπλέον, το δωρεάν «download» πολλές φορές γίνεται με την συνοδεία κακόβουλου λογισμικού (ιοί, trojans, spyware κλπ.). Η επίσκεψη σ’ αυτές γίνεται με προσωπική ευθύνη.
Επίσης είναι σκόπιμο να διευκρινιστεί πως δωρεάν με «δωρεάν» έχει διαφορά. Έτσι άλλο είναι το «freeware» και άλλο (πολλές φορές) το «free». Στην πρώτη περίπτωση, μιλάμε για απολύτως ελεύθερη και νόμιμη χρήση (πολλές φορές και διανομή, ή τροποποίηση), ενώ στην δεύτερη τα πράγματα είναι λίγο μπερδεμένα, καθώς μπορεί να σημαίνει δοκιμαστική χρήση, χρήση υπό προϋποθέσεις, χρήση με περιορισμένες δυνατότητες, χρήση και διακίνηση χωρίς την άδεια και συναίνεση του δημιουργού (παράνομο) και χρήση με πλήρεις δυνατότητες ως αποτέλεσμα του «ξεκλειδώματος» του υλικού-προϊόντος (κάτι που είναι επίσης παράνομο).
________________________________________
warez-bb.org – Ο παράδεισος των λεγόμενων «warez sites» κι απ’ τις πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες παγκοσμίως (με βάση τα στατιστικά της Alexa).
Αρκετές είναι και οι ελληνικές «warez» ιστοσελίδες με πιο δημοφιλείς τις:
ellinadiko.com (από τις πιο δημοφιλείς στην Ελλάδα, με βάση τα στατιστικά της Alexa)
thegreekz.com («εκπέμπει» και στο greekzlive.com)
pareoula-forum.com
Από τις ελληνικές torrent ιστοσελίδες, ξεχωρίζουν οι:
gamato.info (η καλύτερη ίσως επιλογή, καθώς η εγγραφή είναι ελεύθερη και δεν υπάρχει «ratio», χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι σημείο εκμετάλλευσης).
blue-whitegt.com (οι εγγραφές επιτρέπονται κατά διαστήματα).
greek-tracker.com
Εναλλακτικά, όποιος θέλει να παρακολουθήσει στον υπολογιστή του ελληνικές ταινίες, σειρές και διάφορες εκπομπές (σε σχετικά χαμηλή ποιότητα εικόνας), μάλλον θα πρέπει να κάνει μια επίσκεψη το:
greek-movies.com
________________________________________
Αν σας αρέσει το διάβασμα, ίσως μπορείτε να βρείτε αρκετά ενδιαφέροντα βιβλία (σε μορφή pdf, doc και html, δωρεάν και επί πληρωμή) στα ακόλουθα:
Ελληνικά:
e-bookshop.gr
mikrosapoplous.gr (αρχαία ελληνικά κείμενα στα ελληνικά).
myriobiblos.gr/greekliterature
sarantakos.com/keimena.html
e-vivlia.blogspot.com
snhell.gr
scribd.com/groups/documents/2500-greek-ebooks?page=1
childrensbooksonline.org/library-translations.htm (παιδικά, μεταφρασμένα στα ελληνικά).
junior.gr/paramyt-index.html (παραμύθια).
hellasgr.com/creations_pdf_ebooks.html
greekddl.com/il.-biblia
homepages.pathfinder.gr/hermeia/ebook.htm
altfactor.ath.cx/library/fiction.html
Ξενόγλωσσα:
en.wikibooks.org
scribd.com
manybooks.net
ebookshare.net
gutenberg.org
fictionwise.com
feedbooks.com
worldlibrary.net
digitalbookindex.org
Για κινητά τηλέφωνα (ξενόγλωσσα):
booksinmyphone.com
Τεχνολογικά βιβλία (ξενόγλωσσα):
freecomputerbooks.com
freetechbooks.com
onlinecomputerbooks.com
________________________________________
Γι’ αυτούς που το κινητό τους τηλέφωνο, δεν είναι μόνο μια συσκευή ομιλίας, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο:
ipmart-forum.com
________________________________________
Αν θέλετε να χτίσετε την δική σας ιστοσελίδα, σε δικό σας σέρβερ, οι επιλογές είναι αρκετές, δωρεάν και φυσικά απολύτως νόμιμες.
Για λογισμικό forum με ελληνική υποστήριξη:
SMF: simplemachines.org
PHP BB: phpbb.com
Αν θέλετε να στήσετε το δικό ιστολόγιο (blog), η απόλυτη ίσως λύση ακούει στο όνομα:
Wordpress: wordpress.org
Αρκετές είναι και οι επιλογές για την δημιουργία portal (CMS=Content Management System). Ενδεικτικά:
Drupal: drupal.org
Joomla: joomla.org
Mambo: mamboserver.com
MK Portal: mkportal.it (συνεργάζεται πολύ καλά και με το SMF).
Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν portal και το Wordpress (wordpress.org).
Αν στην ιστοσελίδα σας, θέλετε να προσθέσετε και μια γκαλερί φωτογραφιών (Image Gallery), η πιο δημοφιλής επιλογή ακούει στο όνομα:
Coppermine: coppermine-gallery.net
Για δωρεάν λογισμικό ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop):
oscommerce.com
prestashop.com
agoracart.com
zen-cart.com
Αν ενδιαφέρεστε να δημιουργήσετε μια σελίδα γνωριμιών, μια καλή επιλογή είναι το:
osDate: forum.tufat.com/forumdisplay.php?f=13
Αξιόλογο και δημοφιλές λογισμικό δημιουργίας tracker (torrents) είναι το:
Btit: btiteam.org
________________________________________
Αρκετά είναι και τα λεγόμενα προγράμματα-κλώνοι για δημοφιλείς υπηρεσίες, όπως:
Wikipedia:
MediaWiki: mediawiki.org (το αυθεντικό λογισμικό της Βικιπαίδεια)
PmWiki: pmwiki.org
DokuWiki: dokuwiki.org
TikiWiki: tikiwiki.org
YouTube:
PHPmotion: phpmotion.com
ClipBucket: clip-bucket.com
VidiScript: vidiscript.com
Δείτε περισσότερα εδώ: belmos.com/index.php?board=44.0.
________________________________________
Μερικές σελίδες όπου μπορείτε να βρείτε δωρεάν και επί πληρωμή scripts:
hotscripts.com
scriptdungeon.com
sourcecodeonline.com
________________________________________
Μερικές από τις ιστοσελίδες όπου φιλοξενούνται ελληνικοί και ξένοι ερασιτεχνικοί υπότιτλοι ταινιών, είναι οι ακόλουθες:
tvsubtitles.net
subs4free.com
opensubtitles.org
greeksubs.ws
movieplace.tv
greeksubtitlesproject.com
podnapisi.net
allsubs.org
ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)