ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΕΝΑ

Η καταγωγή μου είναι απο την Ανάβρα Αλμυρού (Γούρα) Νομού Μαγνησίας και ζω τα τελευταία 19 χρόνια στην Κύπρο.
Εχω μια κόρη την "Παναγιώτα" μου.
Σπουδές: ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΜΕΣΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΡΓΟΔΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΤΕΧΝΙΤΩΝ
ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ
ΠΑΡΑΔΙΔΩ ΜΑΘΗΜΑΤΑ AutoCAD στην ΚΑΤΟΙΚΙΑ μου.
ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ με πάρα πολύ απλό τρόπο ώστε να γίνετε κατανοητό πλήρως το πρόγραμμα.
ΤΗΛ. +357 99310468


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ:

Αρχιτεκτονικό γραφείο: ΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΟΛΙΔΗ
Αρχιτεκτονικό γραφείο: ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ
Αρχιτεκτονικό γραφείο: ΑΝΔΡΕΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
Αρχιτεκτονικό γραφείο: ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΜΑΚΗ
Εταιρία Ηλεκτρολογικών & Υδραυλικών Εγκαταστάσεων: ELECTROKLIMA LTD



Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

ΜΕΝΟΥ AUTOCAD


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ Autocad


1. ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα Autocad ενεργοποιείται κάνοντας διπλό κλικ πάνω στην επιφάνεια εργασίας της οθόνης. Σ
την οθόνη μας εμφανίζεται το πεδίο λειτουργίας του προγράμματος. Αυτό αποτελείται από το πεδίο σχεδιασμού, μία γραμμή από μενού( File, Edit, κλπ) και διάφορες μπάρες από συντομεύσεις εντολών. Όλες οι εντολές που εμφανίζονται στα μενού υπάρχουν και στις μπάρες με τις συντομεύσεις. Στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζεται μία μπάρα στην οποία μπορούμε να γράψουμε τις εντολές από το πληκτρολόγιο και κάτω αυτή υπάρχει μία γραμμή, στην οποία αναφέρονται οι απόλυτες συντεταγμένες του σταυρού που υπάρχει στην οθόνη, και οχτώ (8) συντομεύσεις εντολών.
Όταν εκκινεί την λειτουργία του το πρόγραμμα πάντοτε ξεκινάει με την εμφάνιση ενός παράθυρου, μέσω του οποίου επιλέγουμε:
• Εάν ξεκινάμε ένα καινούργιο σχέδιο
• Να ανοίξουμε ένα ήδη υπάρχων σχέδιο
• Να επιλέξουμε από την βάση δεδομένων του προγράμματος τι ακριβώς θέλουμε να σχεδιάσουμε
Μπορεί επίσης να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα ανοίγοντας απευθείας το σχέδιο το οποίο επιθυμούμε, είτε αυτό είναι στον υπολογιστή είτε στην δισκέτα.
Από εδώ και πέρα γίνεται μία περιληπτική αναφορά και επεξήγηση στις εντολές που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο σχεδιασμό δισδιάστατων σχεδίων.


2. ΜΕΝΟΥ FILE :

New : Ανοίγει καινούργιο αρχείο του Autocad για να σχεδιάσουμε.
Open : Ανοίγει το σχέδιο το οποίο εμείς θέλουμε να εμφανίσουμε στην οθόνη μας. Ανοίγει παράθυρο στην οθόνη μέσα από το οποίο ψάχνουμε να βρούμε το σχέδιο που εμείς θέλουμε να ανοίξουμε.
Close : Κλείνει το σχέδιο που εκείνη τη στιγμή έχουμε ενεργοποιημένο στην οθόνη μας.
Save : Σώζει το σχέδιο που χρησιμοποιούμε. Την πρώτη φορά που την χρησιμοποιούμε, σε κάποιο σχέδιο, ανοίγει παράθυρο για να διαλέξουμε το χώρο που θέλουμε να το σώσουμε. Από εκεί και πέρα κάθε φορά που την χρησιμοποιούμε, σώζει το αρχείο όπως εμείς του ορίσαμε την πρώτη φορά. Η κίνηση της πρώτης χρήσης της εντολής γίνεται μόνο όταν το σχέδιο είναι καινούργιο, αν το σχέδιο το έχουμε ανοίξει μέσω της εντολής Open τότε από την πρώτη φορά που το χρησιμοποιούμε αυτό σώζει στο μέρος από το οποίο εμείς το ανοίξαμε.
Save as : Κάνει την ίδια λειτουργία με την παραπάνω εντολή με την διαφορά ότι κάθε φορά που το χρησιμοποιούμε ανοίγει το παράθυρο μέσω του οποίου μας ζητάει να του ορίσουμε που να σώσει το σχέδιο και με πιο όνομα.
Page setup : Ρυθμίζει τις ιδιότητες της σελίδας εκτύπωσης.
Plot preview : Κάνει προεσκόπιση της σελίδας σχεδίου που θέλουμε να τυπώσουμε. Για να κάνει αυτή την κίνηση ανοίγει ένα παράθυρο στο οποίο ζητάει κάποια στοιχεία, όπως το μέγεθος της σελίδας που θα τυπώσουμε, την κλίμακα στην οποία θα τυπώσει το σχέδιο, τι θα τυπώσει από όλο το σχέδιο και τον ορισμό τους πάχους και χρώματος γραμμών. Όταν όλα αυτά οριστούν τότε εμφανίζει στην οθόνη τον τρόπο με τον οποίο θα τυπωθεί η σελίδα.
Plot : Με αυτή την εντολή τυπώνουμε το σχέδιο ή ένα κομμάτι του σε χαρτί. Ανοίγει ένα παράθυρο όπου ζητάει σε ποιόν εκτυπωτή να στείλει το σχέδιο για εκτύπωση και όλα αυτά που αναφέραμε στην παραπάνω εντολή. Δίνει επίσης την δυνατότητα να γίνει προεσκόπιση πριν την εκτύπωση για την αποφυγή κάποιου λάθους που μπορεί να γίνει. Στο τέλος επιλέγουμε Plot και το σχέδιο βρίσκεται εκτυπωμένο σε χαρτί στον εκτυπωτή.
Exit : Κλείνει το πρόγραμμα, αφού πρώτα ρωτήσει εάν θέλουμε να σώσουμε το ή τα σχέδια που υπάρχουν ανοικτά εκείνη την στιγμή.


3. ΜΕΝΟΥ EDIT :

Undo : Αυτή η εντολή μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε απεριόριστα βήματα προς τα πίσω, όταν ανακαλύψουμε ότι από ένα σημείο και μετά αυτά που έχουμε κάνει είναι λάθος.
Redo : Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε την εντολή Undo για κάποια βήματα και μετά δούμε ότι προχωρήσαμε πολύ προς τα πίσω, τότε με αυτή την εντολή προχωράμε μπροστά.


4. ΜΕΝΟΥ VIEW :

Ζoom : Σε αυτή την περίπτωση έχουμε την ύπαρξη ενός υπομενού το οποίο μας δίνει την δυνατότητα διαφορετικού τρόπου χρήσης αυτής της εντολής.
Zoom Previous : Γυρνάει στην προηγούμενη θέση από την οποία κοιτάμε το σχέδιο, όταν έχουμε κάποια αλλαγή ως προς την θέση αυτή.
Zoom all: Μας εμφανίζει στην οθόνη όλα όσα είναι σχεδιασμένα
Zoom window : Διαλέγουμε με την δημιουργία ενός παράθυρου το κομμάτι του σχεδίου στο οποίο θέλουμε να ζουμάρουμε.
Zoom in : Ζουμάρει προς το σχέδιο
Zoom out: Κάνει την ανάποδη κίνηση με την παραπάνω εντολή.
Zoom realtime : Εμφανίζεται στην οθόνη ένας φακός με τα σύμβολα +,- σε δύο πλευρές του. Κρατώντας πατημένο το αριστερό κουμπί του ποντικιού και κινώντας δεξιά ή αριστερά το φακό αυτό ζουμάρει ή ξεζουμάρει αντίστοιχα.
Pan : Πάλι έχουμε την περίπτωση του υπομενού
Pan realtime : Εμφανίζεται στην οθόνη ένα χέρι όπου χρησιμοποιώντας πιάνουμε το σχέδιο και το κουνάμε προς όποια κατεύθυνση εμείς θέλουμε.
Toolbars : Ανοίγει παράθυρο από το οποίο επιλέγουμε ποιες μπάρες με συντομεύσεις εντολών θέλουμε να φαίνονται στην οθόνη μας.



5. ΜΕΝΟΥ FORMAT :

Layer : Ανοίγει ένα παράθυρο στο οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε και να κάνουμε αλλαγές στα επίπεδα σχεδίασης. Τα επίπεδα σχεδίασης μας δίνουν την δυνατότητα να χωρίσουμε το σχέδιο σε κομμάτια και κάθε φορά εμείς να επιλέγουμε ποια θέλουμε να εμφανίζονται στην οθόνη μας για επεξεργασία. Π.χ. Θέλουμε να βλέπουμε χωρίς διαστάσεις το σχέδιο, τότε απενεργοποιούμε το επίπεδο σχεδίασης των διαστάσεων, οπότε βλέπουμε το σχέδιο χωρίς διαστάσεις. Σε αυτά τα επίπεδα μπορούμε να ορίσουμε σε κάθε ένα από αυτά με τι πάχος γραμμής μπορούμε να σχεδιάσουμε, τι χρώμα θα έχει κάθε τι που σχεδιάζουμε στο επίπεδο που είναι ενεργοποιημένο και άλλα πολλά.
Drawing Limits : Με αυτή την εντολή μας δίνεται η ευκολία να περιορίσουμε τα όρια σχεδίασης π.χ. σε κόλλα Α4 έτσι ώστε ότι σχεδιάζουμε να ξέρουμε ότι θα χωρέσει στο μέγεθος της κόλλας που θέλουμε να τυπώσουμε.



6. ΜΕΝΟΥ DRAW :
Line : Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να σχεδιάσουμε γραμμές. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να σχεδιαστεί μία γραμμή. Μπορούμε απλά με το ποντίκι να ορίσουμε αρχή και τέλος, μπορούμε να δώσουμε συντεταγμένες αρχής και τέλους ή και με συνδυασμό των δύο τρόπων.
Υπάρχουν διάφορες εντολές που βοηθούν στην επιλογή του σωστού σημείου αρχής ή τέλους μίας γραμμής. Η εντολή Osnap βρίσκεται στην μπάρα στο κάτω μέρος της οθόνης. Ενεργοποιώντας την, μπορούμε να επιλέξουμε το σημείο που εμείς θέλουμε πάνω από μία γραμμή, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που βάζουμε εμείς. Οι ρυθμίσεις αυτές γίνονται πατώντας δεξί πλήκτρο ποντικιού πάνω από την εντολή, οπότε ανοίγει παράθυρο με τις ρυθμίσεις της εντολής.
Μπορούμε να βάζουμε συντεταγμένες, αυτές χωρίζονται σε καρτεσιανές και σε πολικές και αυτές με την σειρά τους, να είναι απόλυτες ή σχετικές. Οι καρτεσιανές είναι σύμφωνα με τους άξονες Χ,Υ που φαίνονται κάτω αριστερά στην οθόνη. Οι απόλυτες είναι οι αποστάσεις (χ,y) από τους άξονες Υ,Χ αντίστοιχα. Οι σχετικές συνταγμένες διαφέρουν από τις απόλυτες, στο γεγονός ότι δίνουμε συντεταγμένες από το σημείο που εμείς έχουμε ορίσει ότι η γραμμή μας ξεκινάει, ουσιαστικά σαν να μεταφέραμε τους καρτεσιανούς άξονες σε ένα νέο σημείο και δίνουμε συντεταγμένες από την νέα θέση των αξόνων. Όταν βάζουμε σχετικές συντεταγμένες βάζουμε μπροστά από τις συντεταγμένες το σύμβολο @.
Στις πολικές συντεταγμένες δίνουμε το μήκος της γραμμής (α) και την γωνία (β) που σχηματίζεται από αυτή και τον άξονα Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου